Усложнения при брахицефалните породи кучета

боксерПреди два дни говорих с мой приятел, който от около десетина дни е щастлив собственик на 2,5 месечно боксерче. Той забелязал, че когато боксерчето е радостно и превъзбудено, му се появяват хрипове и се задъхва. Няколко ветеринари вече са потвърдили, че то има стеснение на ноздрите – обичаен недостатък при боксерите и другите породи брахицефални кучета, който може лесно да се отстрани оперативно.

Тогава за пръв път чух за брахицефалните кучета и брахицефалния синдром, който може да развият. Кратки сведения получих и от един руски форум, в който собственик на 4 годишен мъжки боксер се оплаква, че когато питомецът му е радостен и възбуден, губи гласа си и хрипти известно време. След няколко дни гласът се възстановявал, но в един случай от два дни силно се задъхвал, сякаш се е задавил и се опитвал да се изкашли. Издаваните звуци напомняли сякаш кучето иска да повърне.

Вече стана дума, че боксерът спада към брахицефалните кучета. Други техни представители са мопс, пекинез, бостън териер или друга порода със сплескана муцуна. В превод думата означава „къса глава”. Характерното при тях е нормално развитата долна и по-късата горна челюст. Те са били развъждани с цел челюстта им да притежава по-голяма мощност и сила на захапката. Селектирайки това тяхно качество обаче, човекът е сдобил тези породи с някои недостатъци. Собствениците на такива кучета трябва да са запознати с особеностите на своите любимци.

Изменения могат да се получат в дихателната система – увеличение на нагънатостта на слизестата ципа на гръкляна, анатомични и физиологични изменения на хрущяла на гръкляна и стеснение на ноздрите. Клиничните нарушения се проявяват като затруднено дишане, особено при възбуда и в горещо време, пристъп на задух, хрипове и шумно дишане. При медикаментозно лечение се прилагат спазмолитици (еуфилин, но-шпа), кортикостероиди (дексаметазон) и диуретици при отоци, особено в горещо време. При неефективност на тези мерки се прилага хирургична корекция на нарушенията.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 69 = 70