Симптоми на остеосаркомата

За повечето кучета с остеосаркома на апендикуларния скелет е характерно накуцване и слаб оток на крайниците. Понякога появата на куцането може да се предшества от лека травма. Подобно развитие на събитията може да доведе до задънена улица при поставянето на диагнозата – неправилно да се установи основната причина за куцането при увреждане на опорно-двигателния апарат, например при разрив на предната кръстообразна връзка и разтегнато сухожилие. Куцането може да бъде съпроводено с подуване на крайниците. При натиск туморовидното обрадувание обикновено е плътно и болезнено.

Симптомите на остеосаркомата на аксиалния скелет се различават в зависимост от зоната на локализация. Това може да бъде нарушение на гълтането, екзофталм, болка при отваряне на глътката, деформация на главата, секреция от носа, хиперестезия, съпроводена понякога от неврологични признаци.

При кучета с тумор в областта на ребрата, който се открива с опипване, респираторните признаци се откриват рядко, дори в тази зона, където туморното образование съдържа големи интраторакални компоненти.

Симптомите, характерни за респираторните заболявания, рядко се приемат като основен сигнал за наличие на белодробни метастази. Все още не е ясно кой е първият признак за подобни метастази. При кучетата с метастази в белите дробове често се среща хипертрофна остеопатия.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + = 24