Кане корсо – обща характеристика

кане корсоКане корсо е едно от най-редките и скъпи кучета в света. Тази порода твърде често я свързват със сицилианската мафия. По мнението на специалистите това куче стремително се движи към върха на славата си. Износът му от Италия в САЩ, Канада и Австрия се увеличава и там кане корсо се използва за охрана на офиси, елитни барове и ресторанти, скъпи и ювелирни магазини, частни вили и домове.

Кане корсо прави впечатление на сериозно и страховито куче. То е огромно и мощно, височината му в холката е 62-70 см и тегло 45-60 кг. Има здрав скелет и релефна мускулатура, голяма и тежка глава със стоманени челюсти. Отличава се с желязно здраве и юначна сила. Окраската е черна, сива, рижава с тигрови и бели петна.

Кане корсо спада към групата на мастифите, но има неоспорими преимущества пред тях. Това куче е значително по-подвижно, по-сухо, по-издръжливо и тъй като е развъдено по естествен път, не страда от никакви генетични заболявания, като например дисплазия, сърдечни болести и др. То притежава удивителна ловкост, стремителност и пластичност.

Движенията на кане корсо са подобни на тези на пантера. То с лекота преодолява височина до три метра, способно е да се качи на дърво или на стълба и да се промъкне незабелязано във всякаква пролука. Движенията му са характерен алюр – тръс, преминаващ в галоп.

кане корсоЮначният външен вид не е единственото достойнство на кане корсо. Не само сицилианската мафия цени на първо място работните качества на това куче. Главното му предназначение е охрана на човека и собствеността му. Названието на породата произхожда от латинската дума conors, която означава защитник, страж, телохранител.

Кане корсо никога няма да отстъпи пред опасността. Това куче може да мисли, да преценява положението, да улови мисълта на стопанина си, а когато е необходимо и да взема самостоятелно решение. Когато ви дойдат гости, не е нужно да го връзвате на верига на двора или да го затваряте някъде – без сериозна причина или команда на стопанина си, кучето никого няма да нападне.

С възпитанието и дресировката на кане корсо може да се справи всеки, дори той да е начинаещ кучевъд. Кучето има прекрасна нервна система, уравновесена психика и великолепна способност към обучение. Този страшен и свиреп страж е удивително нежен и ласкав с членовете на семейството. Кане корсо е изключително предано и покорно на стопанина си куче и най-страшното за него е неговото неудоволствие и гняв. Дори само да повишите глас и питомецът ви ще започне да се умилква и да пълзи по корем, изразявайки пълното си подчинение.

кане корсоКане корсо обожава децата и им позволява всякакви лудории и своеволия. Кучето прекрасно осъзнава силата си и никога няма да нарани детето в разгара на игрите и пакостите. То буквално не диша, за да предпази малчуганите и не си позволява да прави резки движения.

Крепкото здраве, невзискателността по отношение на храната, уравновесеният и дисциплиниран характер, чистоплътността, късата козина, не изискваща специални грижи – всичко това позволява да отглеждате кане корсо както на двора на вилата или на село, така и в апартамент. Това куче не гледа да се драчи или да се сбие със себеподобните си и у дома ще се радва на всякакъв приятел, бил той куче, котка или папагалче.

По време на разходка не е необходимо да сте непрекъснато нащрек, може да се отпуснете и да се починете, дори питомецът ви да не е на повод. Кане корсо е много благородно куче, няма да стане причина за сбиване и всячески ще се опита да избегне драките. Но ако се прекали с търпението на това великодушно животно, то тежко и горко на злосторника. Иначе във всяка кучешка компания кане корсо са признати за водачи без излишни кръвопролития.

Кане корсо става все по-известна порода. Специалистите единодушно предсказват истински бум на тези кучета, считайки ги за най-перспективни и модни в близко време. В Италия кане корсо днес са толкова известни, че започнаха да изместват мастино наполитано. Съществува обаче опасението, че за удовлетворяване на огромното търсене и заради лесните печалби, много кинолози не биха се съобразявали строго със стандарта. Затова развитието на породата се намира под строг контрол. Всяко кучило се глежда много внимателно. Високопородните кученца, годни за племенна работа, се вкарват в каталог, поставя им се клеймо и им се издава родословие. Нехарактерните и недостатъчно породните кученца се бракуват, не им се издават съответните документи и не се допускат до развъдна дейност. Те, разбира се, струват значително по-евтино.

You may also like...

88 Responses

 1. Ние имаме голям проблем с нашето, никаква диагноза от докторите, но е доста зле мамка му…нито в София, нито в Стара Загора успяха да помогнат, сега е там под наблюдение дано се оправи.Нана не работя в развъдник, за да имам наблюдения над много корсота, но от наблюденията над моето, те обичат да се хранят, сигурно е имал сериозен проблем, за да не приема храна…

 2. nikoleta says:

  abe vie s tiq kucheta. porodata im e hubava ama dai te nqkoe krasivko
  :D:D:D

 3. Панайот says:

  Имам мъжко кане корсо с маркер и родословие.Докарах го от Москва,на 4 години е и искам да му намеря подобаваща партньорка.Имам и грамоти от изложби,всичките му родственици са шампиони,кой на Молдова,кой на Русия или Украйна.Пишете ми на пощата ако имате такава женска pancho_net@mail.ru

 4. Мирослав says:

  Здравейте и от мен.
  ДА кажа и аз нещо по въпроса.От десетина дни имам кученце кане корсо.Кученцето е много добро и красиво(като всяко малко).
  Взех си го от приятел-развъдчик,без намесата на комерсиална нотка-подарък за мен и семейството ми.Познавам човека лично,занимава се с тази порода от няколко години.Единствения проблем на кученцето е,че не може да му се издаде родословие…и защо?
  Ще ви кажа подробности:
  Кучетата на собственика са елитни,регистрирани,собственика е член на клуб.Предците на родителите са шампиони и шампиони…дядото на моята малката е Конан-световен шампион от Италия;другия дядо е шампион на Македония…и т.н. и т.н.
  Бащата е Млад Шампион на България,майката и тя е отличена с титла…
  Та,въпроса ми е,това кученце,родено от не-планирано кучило(кучило което не е планирано и одобрено от някой си президент на клуб),трябва ли това кученце да го кастрирам само защото приятеля ми е бил разсеян за малко и е ги изтървал-мъжкаря е качил женската?

 5. admin says:

  Щом като кученцето е от елитни родители с родословие, не виждам причина да не му се издаде родословие, дори да е от непланирано кучило. За първи път срещам подобно безумие. Искате ли да ми разкажете повече за случая на ivan _ stoyanov (@) bestfellows.com и аз ще гледам да поразпитам тук-там?
  По въпроса за кастрацията – не виждам кой ще ви задължи да го направите. Аз самият имам 3 кучета – 2 колита и 1 кавказец, без родословие са, не съм ги кастрирал и нямам намерение да го направя. Май в закона за ветеринарно медицинската дейност това е заложено (не съм сигурен), но като се има предвид, че циганските махали бълват безпородни кучета, по-нататъшния коментар е излишен.

 6. Аз само не разбрах защо държиш кучето ти да има родословие, мислиш да го караш по изложби ли?

 7. веско says:

  Здравейте ,взех си женско корсо и вече е на 7 месеца.Красива,черна женска,но е доста плашлива извън дома/гледам си я в къщи/.Дали ще прояви качествата описани в породата,затова я взех – да пази.Уговорил съм си и учител,като се постопли.Ама като я гледам как се глези с децата и жена ми,а на вън я е страх,незнам …каква ще стане.

 8. Sheko says:

  Ето ако някои иска да си закупи породисто куче най-добрия развъдник http://www.godoftroy.com/ :)

 9. pepa says:

  Здравеите,пиша коментара си ,заштото смятам , че ште е полезен за много от вас,които смятат ,че да отгеждаш куче е лесно.Аз имам Кане корсе на 12 мес.
  Взех я на 3 мес.,беше доста зле третирана .

 10. Владо says:

  ” Като няма родословие да го кастрират за да не се развъжда???? Ти нормален ли си???? ” , ми НЕ друже , не е нормален . Никой нормален човек няма да каже такова нещо . Това са приказки на търгаш .

 11. Мирослав says:

  @веско
  Веско,моето женско беше така,стряска се от всеки шум,уплаши ли се от нещо-проваля се и разходка,обучение,опознаване на средата…
  Изобщо,разваля ни се кефа и се прибираме или поне се местим на спокойно място,след известно време се отпуска…
  Сега кучето е съвсем друго-тича,дивее,беснее,почти от нищо не се впечатлява…
  Само внимавай с обучението и налагането като лидер,много са чувствителни и крехки психически,всъщност,излеждат мили като растат,после изглеждат страшни,но всъщност са много нежни по душа…поне с такова впечатление останах.
  Преди време отглеждах чифт кавказки овчарки и със тях трябва да се работи МНОГО твърдо,кавказеца е много кораво животно,физически и психически…с три думи-тъпоглаво инатесто магаре.
  Но съобразих навреме(надявам се),че този подход е крайно нежелателен към корсото-меки са по душа към семейството си.
  нужно е търпение и твърдост простираща се само до мъмрене и груб тон…и най важното:Не допускай кучето да прави грешки,защото заради това че някой е разсеян и кучето е направило нещо нежелателно,не значи че то е виновно-следи района,да не яде от земята,то не знае че не трябва,следи поведението му и превантивно го възпирай от грешки…
  С кавказеца успях…разхождах го из парка без повод…което си е вид героизъм,просто преди да реагира на дразнител,предвиждайки реакцията му си го контролирах.
  Надявам се да успея с корсото…

 12. Веско says:

  Благодаря за съвета Мирослав.От полза ми е.Аз се притеснявам,защото отделно отглеждам и средноазиатска овчарка в една къща.Но тя е нещо друго и като характер и като нрав,но пък е пазач от класа.Затова си взех кане корсо.Да живее с нас ,да е интелигентно и да пази отлично/поне така им пише в профила/.Аз не искам да го правя бойно куче/за мен това е отвратително/,но се притеснявам ,че е доста плашлива а няма причина да е такава.Предпазвам я от по буйни кучета,не са я атакували нито животни нито хора,но пак се плаши,а е на 10 месеца.Затова питам и се интересувам от притежатели на такива кучета – нормално ли е това.В дома е много смела,с децата ми си играе страхотно,просто няма такава играчка.Имам и котка ,такава борба правят,че котката на моменти не знае на кой свят се намира-просто в къщи е смела,но като излезем става друга.Това е.

 13. Мирослав says:

  Моята е на 11мес.,също е плашлива…още повече че я взех доста по-късно,поотраснала(на 6-7мес.) и я поставих в напълно непозната обстановка,но промяната в поведението и е ясно забележима,Страхлива е още,но поне вече не подвива опашка,при приближаването на непознати,просот се отдръпва и предпочита да е на дистанция,просто не им обръща внимание.В същото време е добре кучето да свиква с непознати,да ги приема спокойно,най-малкото неутрално,защото някой ден като си усети силата…става сложно :)
  Вече е спокойна и не се притеснява,е,освен от гръмотевици 😀
  А хората най-малкото не им обръща внимание,а които са с мене,ги уважи с подушване,най-близките ги разиграва.Това е относно хората,когато сме навън.У дома ли сме,леле майко…Дойде приятелка на съпругата ми,кротна се като я успокоих,подуши въпросната жена и само си я наблюдаваше през цялата вечер…
  Когато дойде време да си тръгва,стой та гледай,наложи се да отида при кучето и да я поместя,беше застанала на вратата и само гледаше втренчено и ръмжеше-поне за това имаме сърце към момента 😀 .Но относно ролята му на пазач,не се съмнявай ни най-малко. От контактите си с човека от когото я взех(развъдчик),корсотата съзряват по-късно,моята вече е в началото на 12-ия месец и все още е бебе…Както казах и преди,корсото е много нежна душа към стопаните си(близките),търпение и нежност се иска.Иска МНОГО движение,дори и на дълъг синджир да е,или в тесен апартамент,това е убийство за него,ако имаш възможност изобщо не я и прибирай,голям двор или задна поляна…Интересното е,че не е игрива,сдържана е,трудно се отпуска за игра и нежности.Правя се на глупава маймуна само да размаха опашка…Абе,ако има нещо,ще намерим начин да се свържем…

 14. Ogi says:

  Здравейте, живея в къща и се интересувам може ли това куче да живее зимата на двора?

 15. Мирослав says:

  @Ogi
  Аз също съм в къща,Оги.Не бих рискувал да го оставя навън,въпреки че никога не е връзвана-тича на воля из цялата площ оградена от оградата.Човека от когото я взех гледа кучетата на открито,пак пуснати,прибира ги само в най-големите студове…но аз не смея.
  Все пак,не е порода с дълъг косъм.В края на краищата,имам място вътре,не е проблем да стои из стаите,където и е удобно-тя е царицата у дома 😀
  Не на последно място е и чистоплътна и се чувства много виновна,без да кажа и дума,когато я подсушавам или забърсвам от кал или прахоляк.По принцип се пази от излишно цапотене,въпреки че е млада и игрива-внимава.Така че,в моя случай е твърдо домашно куче.

 16. KIRIL says:

  MOLIA KAJETE OT KADE MOGA DA SI VZEMA ELITNO K KORSO PREDVARITELNO BLAGODARIA

 17. Вики says:

  Аз винаги съм имала кучета и ксне корсо е от най-послушните и най-умните не че ги сравнявам, но това животно е толкова нежно и любеобвилно че направо никой не може да го отрече

 18. Вики says:

  И Оги това куче е късокосместо и ще му е студено на двора

 19. kostadin0ff says:

  za kiril imam 10 ku4enca oku4eni na 9.7.2012 ot hubavi roditeli maikata e vnos sas tigrova ukraska a ba6tata 4eren vzet ot razvadnik ako te interesuva pi6i

 20. gergana says:

  zdraveite po kolko leva struva kucheto kani korso

 21. kostadin0ff says:

  за гергана и други които искат да си закупят кученца Кане Корсо търсете ме на скайп kostadin0ff имам 9 броя 7 са черни и две черни с тигрова украска Бащата е с доказано и документирано родословие майката също от родословни кучета.

 22. Веско says:

  Благодаря ти Мирослав за окуражаващите думи.Да явно трябва да се изчака ,да порасне напълно.Мисля да я заведа на дресьор/учител/,защото малко е своенравна и като я разхождам ,малко се ослушва когато я викам.Имам предвид,че я пускам свободно да бяга.Иначе проблеми за сега не ми е създавала с други животни и хора.

 23. Мирослав says:

  @Веско:
  Виж,корсото лесно се възпитава,интелигентна порода е и възприема с удоволствие нови упражнения.Колкото до учител…ти си знаеш,аз лично не виждам смисъл.
  Понеже поддържам редовна връзка с развъдчика си,знам че на мене това просто ми е излишно-няма да е служебно или ловно куче,предимно е домашно куче-пазач,охрана и от наблюденията си над родителите на моята кучка,мога да ти кажа,че разходките на воля и игривото тичане ще изчезнат безвръзватно.При мене го очаквам това да стане само след няколко месеца(по нова година,на около 1,5г. до 2г. възраст).Имам в предвид че е по-сигурно корсото да си стои зад здравата ограда.Бе я вържи попа за да са мирни комшиите… 😀
  Бащата на моята е стока,разбираме се с него-аз на улицата,той на терасата и ми маха с опашка ама повече не смея,че първоначално ме посреща на революция.Майката обаче,леле-мале,опитите ми за сближаване потъват в монотонен лай и гърлено ръмжене които чувам и след като си тръгна.
  Всичко това го казвам като обосновка за твърдението ми че корсото без строга дресировка и безпрекословно подчиняване на най-важните основни команди е немислимо да бъде на свобода и без пълен контрол.И ние сме на етапа сега да бягаме лудешки и да се правим на глухи,отдаваме се по цял ден на невинни детски игри,които до няколко месеца ще отминат като “ланския сняг”…
  Вече сме на 13 месеца и след около половин година вече ще ни е невъзможно да сме свободни,по характер и по физика приличаме на мама 😀
  Корсотата са си подозрителни по природа,да,интелигентни и умни са,силно привързани към стопанина си,но също така са и със силно развито чувство за враждебност към непознати,недоверчиви и в същото време винаги на пост да защитават като отличено стражево куче което изключва намеренията ти да се разхожда свободно,макар и с добре научени команди.Може би ти се струва пресилено…знам какво си мислиш…и моята още е страхлива,много по-малко,само в изнадващи ситуации,но виждам какво става със родителите и и знам че и тя(моето куче),в един слънчев ден ще влезе в ролята на тазманийски дявол 😀

 24. Веско says:

  Да ти кажа може и да си прав ,че след 2-2,5 г.вече ще заприлича на истинско корсо.Но понеже един дресьор ми каза ,че като се уплашат не могат да се оправят ,затова се притеснявам да не остане плашлива,въпреки че тя не е плашена от никого/за сега/.Минавахме покрай едно коте,тя не му обърна внимание,но то я изсъска и тя подскочи.Ето такива ситуации ми правят впечатление,мисля че не би трябвало да е толкова страхлива.На морето от вълните се плаши.Аз си я хванах и полека на няколко пъти я вкарах в морето,но сама не влиза.

 25. Мирослав says:

  Зависи и от това в каква обстановка живее,в смисъл-в апартамент ли е или в двор.Ако е в апартамент,ежедневието е монотонно-до минимум са сведени странични дразнители като лай на съседски кучета,котки по покривите и птици над него(нея).
  Забелязах,че откакто моята е навън,е вече в пъти по спокойна-привикнала към всички гадини наоколо,внимателно изпитва минаващите и реагира точно като куче-пазач,ако наближи някой,си влиза в ролята без да се замисля.
  Дори вече не изгаря от желание да влиза вътре из къщата,предпочита сянката на ореха излежавайки се на терасата,от която има пълен досттп до задния двор,до гаража,до входната врата…
  Преди да заживее навън,се държеше по-скоро като болонка-глезен домашен любимец все в ръцете на господаря…Сега е по-независима и основното и занимание е да прогонва котките и птиците от купата си с храна(за 1 седмица уби 3 котки :))
  Така че,до голяма степен,поведението на кучето зависи от обстановката в която живее.

 26. Ехххх says:

  Аз какво си патя с един корсо на 11 месеца и 42кг, не е истина. Казват му стопаните, че съм приятел, галя го, потупвам го, отрива се в мен, а когато сме насаме ме тормози здраво. Не иска да имам нищо в ръцете, нито да го гледам, а аз през цялото време съм на тръни. Празни приказки са, че не било агресивно, че не нападало и т.н. Ако не е обучено всичко може да се очаква от него.

 27. Ехххх says:

  Забравих да спомена, че е кастрирано понеже било много буйно. С една дума мръсник.

 28. Веско says:

  Да сигурно зависи и от обстановката,но все пак трябва в един момент да си прояви особеностите на характера.Ще видим/живот и здраве/.

 29. anjelam says:

  търся да закупя момиченце кане корсо спешно!!!!

 30. Karabas says:

  Iskam da si kupq takova Cane Corso , no ne prosto da e s nqkakvo rodoslovie ,a iskam da e napulno chistokruvno , da e ot ADA kakto se kazva, vsi4ko da mu e nared , da znam prapra baba mu koq e , ne se interesuvam kakva shte e cenata , iskam go , ako moje kato tova ot snimkata da stane shte se radvam mnogo , ochakvam nqkoi da predloji neshto , poneje nqmam vreme da razuchavam ,da izdirvam , da vodq po doktori i t.n. , za da ne me izluje nqkoi che e chistokruvno kucheto i porodisto ! Blagodarya predvaritelno !

 31. Maryan says:

  nee viarno 4e moje da se kateri po darvetata

 32. Недодялко says:

  Ама какво катерене бе момиче, това куче лети…детски спомен жив 😀 само му трябва една перелина и ще стане като Батман…или поне ватман!След като опознах породата за мен има две породи – кане корсо и всички останали….а да и кавказката овчарка, един човек тук беше споменал за опита си с него…страхотни са, но корсото е по-добър приятел.Все пак кучето целта му е да пази нали, интелигентността му е екстра…макар че има и тъпички корсота като при хората 😀

 33. Веско says:

  имам проблем с моето корсо.Ако го оставя само в дома ми се изпишва на леглото.какво да направя,някой съвет ще даде ли?Не го оставям само за по-вече от 5 часа,дори рядко се случва това. и е малко плашлива.незнам защо така?

 34. Diana Ruseva says:

  maloumnici. Не мисля че лист хартия,издаден от не знам колко легитимен \Кане Корсо Клуб\ гарантира чистокръвно и здраво куче,но носи облаги само на собственика.А и всички знаем,че родословието в БГ.струва 200 лева.
  Това са пълни глупости.Как не Би е срам .Невежеството е нещо страшно.
  Естествено че Клуба в БГ застава зад осъществените връзки.Този лист хартия е доказателство за родителите и техните приплоди че са Кане Корсо.Това което Би е предлагате е реплика на породата.Затова в целият свят има клубове по породи.Целта на клуба е Кане Корсо Клуб България /КККБ/ е юридическо лице, отделно от членовете си съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на КККБ; Сдружението отговаря за задълженията си със своето имущество; Членовете на Сдружението не отговарят за задълженията на Сдружението; Членовете отговарят за невнасяне на дължимите по Устав вноски.

  Чл. 1./1/. КККБ е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, обединяващо притежатели и любители на кучета от породата Кане Корсо.
  /2/. КККБ осъществява своята дейност въз основа на законите в Република България, Устава, правилниците и решенията на ръководните си органи.
  /3/. КККБ може да членува във вътрешни и международни организации,сдружения и други, имащи отношение към киноложкото дело.
  /4/. Наименованието на сдружението е: Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност “ Кане Корсо Клуб България” (КККБ).
  /5/. Наименованието на сдружението, заедно с указание за седалището, адреса, съда, където е регистрирано сдружението и номера на съдебната регистрация и БУЛСТАТ, трябва да бъдат посочвани в документите от кореспонденцията на сдружението.
  /6/. КККБ се регистрира, като сдружение с нестопанска цел, със седалище и адрес на управление:гр.София, Район „Подуяне”, кв.”Суха река”, ул.”Тодорини кукли”,бл.103,вх.В,ап.46.
  /7/. Сдружението не се ограничава със срок или друго прекратително условие.

  ГЛАВА ІІ : ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ, ОСНОВНИ ЦЕЛИ И СРЕДСТВА

  Чл. 2./1/.Сдружението осъществява дейност в обществена полза, като има следният предмет на дейност:подпомага набавяне на достатъчно и разнообразно количество аборигенен генетичен материал и работа с досега съществуващ; чистопородно развъждане и регистрация на кучета от породата кане корсо, отглеждани и развъждани на територията на Република България при точно спазване на изискванията на стандартите и изискванията установени от FCI и БРФК , относно расовите белези на породата Кане корсо и абсолютна забрана за всякакво кръстосване с кучета от друга порода; подпомага повишаване качествата на физическите заложби на кучетата от породата Кане корсо и на техния характер , организиране на специализирани изложби за породата, контрол върху благоприятни условия за отглеждане на кучета от породата Кане корсо; провеждане на изпити за селекционна годност; издаване на регистър за отглеждането; издаване на национален племенен регистър и удостоверения за произход,издаване на родословни свидетелства на кучетата от тази порода, родени от родители с доказан и фиксиран произход и селекционни връзки , провеждане и осъществяване на спортни изяви (състезания) на кучета от породата Кане корсо; професионално обучение на кучета от породата Кане корсо за полезни цели
  /2/. КККБ има за основна цел да работи за развитието и подобряване здравословното състояние и екстериора на кучета от породата Кане корсо в Република България чрез своите членове и структури, като:
  а/ повишава киноложката култура на своите членове и популяризира дейността им сред обществото;
  б/ подобрява племенните качества на породата Кане корсо, посредством целенасочена развъдна дейност и внос на чистопородни кучета;
  в/ организира и усъвършенства защитата на чистопородните кучета от породата Кане корсо и формирането на правилно отношение към тях;
  г./ осъществяване правна и информационна защита на своите членове;
  д./ стимулиране на чистопородното развъждане на кучета от породата Кане корсо;
  е./ популяризиране на своята дейност и резултатите от нея;
  ж./ насърчаване, консултиране и задоволяване интересите и нуждите на своите членове по въпроси свързани с отглеждането, селекционната дейност на породата Кане корсо с осигуряване на информация и специализирана помощ;
  з./ осъществяване и развитие на международните връзки и сътрудничество със сродни организации и развитие на международни срещи и прояви във връзка със своята дейност;
  и./ контрол за стриктното изпълнение на селекционно-развъдната дейност на породата Кане корсо;
  й./ Разяснителна работа и агитационна дейност във всичките и форми с цел подкрепа и защита на породното развъждане;

  /3/.Средствата, с които КККБ ще постига своите цели са:
  а/утвърждава и издава програми, правилници, регламенти, наредби, инструкции, бюлетини и други;
  б/утвърждава, регистрира и води родословната документация;
  в/организира и провежда киноложки изложби и изпитания за работните качества на кучетата от породата Кане корсо, като присъжда и титли;
  г/води борба срещу нерегламентираната търговия и развъждане на кучета от породата Кане корсо по Закона за Защита на животните в Република България,както нормативни документи на FCI,БРФК и КККБ ,в подкрепа на добрите практики в кинологията;
  д/Утвърждава и издава следните правилници: Правилник за развъждане ,Регламент за развъждане;
  е./Води и публикува- Регистър за отглеждането ,Племенна книга , Регистър на допуснатите до разплод кучета;
  ж./Провежда обучение и атестация на развъдчици за породата.

  и тн.за повече информация http://www.clubcanecorso.com

 35. Neron says:

  “……Здравейте и от мен.
  ДА кажа и аз нещо по въпроса.От десетина дни имам кученце кане корсо.Кученцето е много добро и красиво(като всяко малко).
  Взех си го от приятел-развъдчик,без намесата на комерсиална нотка-подарък за мен и семейството ми.Познавам човека лично,занимава се с тази порода от няколко години.Единствения проблем на кученцето е,че не може да му се издаде родословие…и защо?
  Ще ви кажа подробности:
  Кучетата на собственика са елитни,регистрирани,собственика е член на клуб.Предците на родителите са шампиони и шампиони…дядото на моята малката е Конан-световен шампион от Италия;другия дядо е шампион на Македония…и т.н. и т.н.
  Бащата е Млад Шампион на България,майката и тя е отличена с титла…
  Та,въпроса ми е,това кученце,родено от не-планирано кучило(кучило което не е планирано и одобрено от някой си президент на клуб),трябва ли това кученце да го кастрирам само защото приятеля ми е бил разсеян за малко и е ги изтървал-мъжкаря е качил женската?……….”
  Мирослав, не съм слушал по-голями глупости ! Човека Камен Кузманов от Ловеч ,който ти е “подарил” кученце е най-големият мошеник в България от години. Много би ми се искало да кажеш кои са родителите на бебето ти. Как разбра ,че това дето ти е подарено е точно от връзката ,която ти е казал ,какви доказателства има .Виждал ли си шампионските сертификати или просто му повярва :).Машинациите са толкова много ,че е трудно да се изброят. Мислиш ли ,че ако се абстрахираш от факта ,че не си давал пари би повярвал в думите на този човек просто така. Успех ,набутвайте се приятели , да са живи и здрави миксовете и надеждите на всеки решил да си вземе куче просто така от двора на някой и да му вика кане корсо . Чета и разбирам колко сме боси българите ,колко сме наивни и лекомислени, какви сме еснафи само и само да казваме ,че имаме кане корсо ,аа дали е така не е важно. Успех ,но знам ,че има клуб на породата в България и там може да се търси истинатаhttp://www.clubcanecorso.com/

 36. RERA says:

  Зачетох се в тази страница, защото една приятелка си купи от развъдник в България прекрасно, чистопородно КК (според продавачите), което сега е на 9-10 месеца. За съжаление то има тежки генетични проблеми и в четирите крака и вече няколко пъти се налагат операции. Как се контролира здравето на кученцата, които хората си купуват? Каква е отговорността на развъждащите кучета, които получават исканата от тях цена при продажбата, а в последствие се оказва, че кученцето е тежко болно? Сигурно има и други такива случаи, но тази ситуация е мъчителна и за животното, и за семейството, което го гледа.

 37. Мирослав says:

  @Neron
  Много добре знаеш кои са родителите.(Предполагам кой си и ако си същия човек,то истината я знаеш)
  Знаеш коя е майката,нали?!
  Знаеш кой е бащата,нали?!
  Да,същото куче,по което лудна щом го видя.И даваше мило и драго да имаш заплод от него…
  В крайна сметка,нито до женската имаш достъп,нито от бащата получи заплод.Обяснима е злобата ти срещу този човек,който те бил “излъгал” 😀
  Наричаш ситуацията “микс”,ти,горди(и честни) ми развъдчико със чистокръвните(кученце с бял нос не бях виждал,но ти имаше нали).
  Но и ти щеше да си замесен с такъв микс,ако беше успял да се втъркаш за семе от бащата… :)

 38. van__ss says:

  iskam da si namerq kane korso molq vi pisete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =