Хранене на бременната котка

По време на бременността котката трябва да се храни пълноценно. Менюто й трябва да включва месо, млечни продукти и суха храна от най-високо качество.

За да протекат без усложнения бременността, раждането и развитието на котенцата, трябва да се има предвид повишената потребност на бременната котка от хранителни вещества. През първите две седмици от бременността храненето трябва да съответства на потребностите на възрастното животно или при по-слабите животни може да се увеличи с 10%.

От началото на третата седмица на бременността потребността от храна се увеличава 1,5-2 пъти, а от седмата до раждането се намалява. Това е свързано с предполагаемите и характерните за различните породи размери на котенцата, а така също и с темперамента на котката. По време на бременността й се увеличава потребността от белтъчини, витамини, минерални вещества и микроелементи. Трябва така да балансирате дажбата на котката, че тя да не се прехранва.

В първите 3-4 седмици на бременността дажбата на котката може да не се променя. Трябва да се промени обаче качеството на храната като се увеличи количеството на белтъчините, калция, витамините и микроелементите. В търговската мрежа има готови храни, които прекрасно подхождат за тази цел. Количеството на храната през този период съответства на обичайната дажба на котката, но може малко да се увеличи при по-слаби животни.

От четвъртата седмица на бременността котката трябва да получава храна с повишено съдържание на протеин.

От средата на бременността се препоръчва броят хранения да се увеличи до 4-5 на ден. Приближавайки края на бременността, потребността от храна може да се увеличи тройно. Увеличеното количество на храна обаче трябва да бъде съпроводено с намаляване на порциите и увеличаване на броят им, за да не се прехранва котката. Наложително е да се внимава животното да не затлъстее. По правило затлъстялата котка износва по-големи котета, но това може да доведе до тежко раждане.

1-2 седмици преди раждането може да се наблюдава намаляване на апетита на котката. През това време коремната кухина е препълнена с котенца и организмът се нуждае от високо калорична храна, чийто малък обем да съдържа всички необходими хранителни вещества.

Ако храните котката с естествени продукти, то половината от дневната й дажба трябва да се състои от месо – говеждо, телешко и по-рядко свинско. То трябва да е сварено, тъй като суровото може да бъде източник на глисти. Освен това в дажбата на бременната котка влеза нетлъста варена риба, твърдо сварени кокоши яйца (не повече от 2 на седмица), булгур, ориз, елда, овесени ядки, млечни продукти – извара, сирене (обезсолено), плодове и зеленчуци. При запек може да се включи в менюто растително масло, рибни консерви (заради маслото) или зеленчуково пюре, предимно от цвекло.

При храненето на котката с естествени продукти, трябва да добавяте в храната специални минерални и витаминни добавки.

Едва ли ще ви се удаде да балансирате съвсем точно съставките в естествената храна на вашата бременна котка, затова се препоръчва да използвате качествените готови храни от водещи производители. В тях вече се съдържат витамини и минерални вещества и не е нужно вие да ги добавяте, защото свръх наличието им може да нанесе вреда на вашия питомец. В някои случаи обаче, напр. след прекарано боледуване, може да се наложи да добавите витамини и минерали в храната, но това става само след консултация с ветеринарен лекар.

You may also like...

1 Response

  1. Деница says:

    Моята котка си търси място!!!
    аз и братовчетката ми и помогнахме да си намери тайното място за да мож да роди!!!
    НАПРАВЕТЕ И ВИЕ ТАКА!
    И ЗАПОМНЕТЕ КОТКАТА 3-4 ДЕНА ПРЕДИ РАЖДАНЕТО СЕ УМИУКВА И СЕ ГАЛИ И МЯУКА!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 41