Начало   За мен и блога   Фондация "Анималотерапия"   Галерия   Делфинотерапията в Мармарис   За контакти  

Ротвайлер - история на породата

Публикувано в Породи кучета на 06.11.08

За първи път видях ротвайлер преди около петнадесетина години. В това куче ми направи впечетление неговото мощно, здраво и набито тяло, уверената му походка, живият и буден поглед и готовността, с която изпълняваше всичко, казано от стопанина му. По онова време, ако не греша, най-ниската цена за едно четиридесетдневно кученце беше петстотин лева, което беше доста много.

Ротвайлерът добиваше известност в България и почитателите му се увеличаваха с всеки изминал ден. Тогава, или година-две по-късно, в списание „Моят приятел кучето” излезе една чудесна монография за породата, озаглавена „Ротвайлерът – ковчежникът на пътуващите търговци”. Ще ви я предоставя на вашето внимание, за да се възгордеят още повече собствениците на ротвайлери – настоящи, бивши и бъдещи, и за да се уверят читателите колко прекрасна е породата, въпреки всички отрицателн писания по неин адрес. Приятно четене!

Ротвайлерът – ковчежникът на пътуващите търговци

Ротвайлерът е от породите, които оставят малко място за съмнение относно произхода си. Когато римските легиони се оттеглили от южна Европа, те оставили в напуснатите земи едри, наподобяващи мастифа кучета, с които ходели на лов и война.

През ранното Средновековие в град Ротвайл на Некар в Германия тези кучета са били кръстосвани с местните овчарски породи и така възникнало ротвайлерското месарско куче. То било използвано не само като незаменим помощник при дългите преходи на говедарите от планините до кланиците, но и като безкомпромисен пазач и издръжливо впрегатно куче.

Нашите прагматични прадеди малко са се интересували от красивия външен вид и ласкав характер на своите помощници. От ротвайлера са се изисквали други качества. Той е носил “отговорността” в транспортираното на дълги разстояния стадо да има ред и дисциплина. А буйните и темпераментни бикове за разплод никак не са му помагали в тази задача. Работливият, безстрашен и непретенциозен ротвайлер бързо спечелил любовта и уважението на своите стопани. Двойка ротвайлери са били в състояние за минути да върнат разигралия се бик отново в стадото. Мощните ритници и острите рога на говедата само са укрепвали решимостта на ротвайлера дългът да бъде изпълнен с чест.

Тази сурова школа е оформила най-ценнитие днес качества на породата. Притъпеното чувство за болка, безстрашен открит поглед към окръжаващия го свят, готовност да се намеси в извънредна ситуация и след това спокойно да се отпусне в краката на стопанина си, огромната физическа сила и мощ са черти, които ротвайлерът е придобил през дългата си и нелека служба при човека. Той не е имал късмета на глезените и покровителствани ловни кучета. Цялото му съществуване е било само работа и борба за оцеляване. Той с чест е издържал този суров тест и днес се нарежда сред най-уважаваните породи кучета.

Има легенда, възникнала в град Ротвайл на Некар – средище на търговията с добитък в онези времена. След като приключвали сделките за деня, месарите окачвали на врата на своя ротвайлер кесията с парите и поемали обратниа път към дома. Не е имало случай някой от разбойниците по пътищата да си е тръгвал с такава кесия.

През 19-ти век ветеринарните власти в цяла Европа забраняват преминаването на големи разстояния от стада, заради опасността от разпространението на заразни болести и звездата на ротвайлера за кратко помръква. Говеждите вагони изпращат честния работник в пенсия. Ценните качества, култивирани в тази древна порода, накарали човека да им потърси друго приложение. През 1907 г. е учредено дружество на любителите на ротвайлера, чиито цели са били запазването на породата и популяризирането й не само в Германия, но и по света. Благодарение на това дружество години по-късно ротвайлерът бива възторжено приет в САЩ и Великобритания. Неговият твърд характер, готовността му да служи и мощното му телосложение бързо му спечелват славата на отличен пазач и сигурно полицейско куче. Ротвайлерът заема мястото си в семейството на служебните породи. Той не претендира за универсалност като немската овчарка – дългите преследвания не са му по вкуса, но при задържане на нарушители той няма равен на себе си, а в поверения му за охрана обект може да влезе само стопанинът му.

Ротвайлерът може да бъде използван и като впрегатно куче. Неговата гъста, но къса козина, не му позволява да конкурира северните впрегатни кучета, а и мощната му тежка фигура не е за много дълги преходи. Но по време на Втората световна война в Прага са използвали ротвайлери за превозване на въглища с каручки от гарата до домовете.

Ротвайлерът е и често срещано куче в спасителните отряди за борба с природни бедствия, където той е особено добър при откриване на затрупани при земетресения хора. Вроденото му безстрашие, издръжливостта му на болка и трудолюбието му позволяват да не подбира пътя си през развалините и да не обръща внимание на височината.

Независимо от целия този, макар и непълен списък с ценните качества на ротвайлера, тази порода си е създала яростни противници. Наричан наред със стафордширския питбул териер “куче-убиец”, ротвайлерът е бил под забрана за развъждане в няколко европейски страни. Голяма роля в разпространяването на лоша слава на ротвайлера имат и медиите, готови да използват всеки сензеционен, но непроверен слух. Кучето е такова, каквото го направи стопанинът му и това е причината една или друга порода да бъде нарочена като “убиец”.

За съжаление често кучета от сериозни и силни породи попадат в ръцете на некомпетентни стопани. Не са редки случаите, когато такива кучета биват отглеждани от хора с непреодолими комплекси, като средство за компенсиране на собствената им непълноценност. В такава среда кучето бива подстрекавано към излишна агресивност, непрестанна нервна възбуда и непредсказуемо поведение. Целта е чрез подобно поведение на кучето да се утвърди собствената, често нищожна личност. Хора с подобни проблеми предпочитат вместо сами да се изправят срещу действителността, да сторят това посредством своето куче. Кучета, отгледани в такава атмосфера рязко се отклоняват от характерното за вида си социално поведение. Те се правръщат в опасно оръжие без предпазител. Превърнати от хората в ужасяващо изключение от правилото, тези кучета застрашават живота и здравето на околните, но те не са виновни за това. По-лесно е да се обвини кучето и да бъде унищожено или да бъде забранена породата. Никое куче не се ражда с наследствена информация един ден като порасне да разкъсва и убива хора. Не съществува порода, селекционирана с цел да унищожава човека.

Друго ценно качество на ротвайлера е добрата му “памет”. Веднъж усвоена, дадена команда, без да бъде използвана дълго време, не се забравя от ротвайлера – нещо, с което малко породи могат да се похвалят. Доброто послушание трябва да се поддържа с постоянни тренировки. Първоначалното обучение на ротвайлера изисква малко повече време и търпение, заради по-независимия му характер, но веднъж постигнатите резултати се запазват за дълго време.

Ако тази статия ви допада, споделете я във Facebook или Twitter.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Вижте и това:

128 Responses to “Ротвайлер - история на породата”

 1. Милчо Матев | 12/11/08

  Иване,поздравления за новия “животински” блог!Много е як.
  И сега още като видя ротвайлер, изпитвам известна носталгия- притежавах страхотен мъжки екземпляр, внесен от Чехия(мога да покажа снимки).Да,красиви са, верни са на този, който признават за “шеф”,изключително смели и наистина, като научат нещо , много трудно го забравят. Но моето твърдо убеждение е, че тази порода не трябва да бъде отглеждана и може би да бъде забранена. Защо:това е куче с изключително силен характер , винаги се опитва да доминира и в повечето от случаите успява.Това е истинско куче-бодигард-много ревниво към този който е признало над него и много силно.Напада изненадващо (не ръмжи, за да предупреди).При инцидент нанася страхотни поражения върху жертвата си(човек,куче,домашно животно) и е много вероятно да я убие, заради изключителната си сила,злоба и бързина.Не всички кучета от породата са такива,но това е твърде характерно поведение.Затова и в полицията се употребяват изключително рядко, по изключение.И това е разбираемо ,като погледнем в историята му-бойно куче,”ковчежник” и т.н. Сега клубове и федерации се опитват на му изчеткат репутацията-вече куче-пазач е забранена дума за ротвайлера.Едно куче на 100 екземпляра да проявява такъв характер е достатъчно да направи отглеждането на тази порода крайно нежелано.Съвет от ПАТИЛ:никога не си вземайте ротвайлер- много е вероятно да имате тежки инциденти, дори и с членове на семейството. Ако ви трябва пазач-вземете си напр. немска овчарка, ако ви трябва глезено куче за мачкане-лабрадор, коли и т.н.В заключение ще кажа,че ротвайлера ми беше изключително добре дресиран и изпълнителен като немски войник :).

 2. боби | 19/03/09

  Немога да си обясна как може да се забрани дадена порода ,тва е все едно да забраниме да се раждат цигани ,защото примерно 1 на сто краде и убива .Смешно е просто всяко същество на тази земя заслужава да живее независимо дали човек или куче. А колкото за ротвайлера същото ,може да се каже и за питбула,дого аржентино и доберман ,но хората ги гледат и сами си преценяват дали могат да се справат .Аз имам ротвайлер ,още е малко де ама си личи как е създаден за служба към човека,значи ако човек неможе да го вустита то проблема , не е в кучето а в човека !

 3. ivelina | 19/04/09

  az sam na 20god ot 5 godini imam sara podarak mi e ot edne poznati be6e na 40 dena kogato mi q donesaxa vsi4ko zavisi ot vaspitanieto vinagi me e slu6ala kakvoto i se kaje tova pravi i mn dr moi poznati imat sa6tata poroda ku4ita v tqx da ima zloba no samo kogato e zastra6en vajen za tqx 4ovek te sa6to obi4at i razbirat

 4. tedichkaaa | 26/04/09

  някои има ли представа наистина колко месеца носят кучетата,защото имам родваилерка,и всеки казва различно,пук трябваше да е родила вече?

 5. Lora | 27/04/09

  Zdraveite!Nauchih che na kuchetata rotvaileri,kogato porastnat raste nqkakva kost,blizo do mozyka i se ozlobqvat.Iskam da znam dali e vqrno,zashtoto imam 2 kucheta-myjki i jenski rotvailer.Ediniqt e na 2 godini(pochti 3),drugiqt-na pochti 8 meseca.Opasqvam se za tqh,no sym gi vyzpitala dobre.Kakvo da pravq?Syshtestvuva li takava kost?Pishete mi na e-mail: lori.bg@abv.bg Blagodarq predvaritelno!Dano namerq nqkakva informaciq!

 6. Kalchev | 3/05/09

  Днес(3 май) моята красавица щеше да навърши 11 години. Точно днес, 3 май, тя почина. Преди около 3 месеца разви гноен абцес на матката и операцията която и направиха за съжаление се оказа неуспешна. Страшно добро и любвеобилно куче, адски много ми липсва. Може ли някой да ми каже до колко години живеят?

 7. Kalchev | 3/05/09

  до колко години живее породата? извинявам се, сбърках адреса на пощенската си кутия, когато пишех предишното писмо, това е верният адрес: v_kaltchev@abv.bg

 8. margoto651 | 10/05/09

  Аз имам роти на 8 години, Кара.За мен това е най- добрата порода кучета. Невероятно умна и добър пазач. Социализирана е и се грижи много за децата - лае срещу майка , която се кара или бие детето си. Често се шегуваме , че ще я дадем на щат в Агенцията за защита правата на детето.

 9. митко | 20/05/09

  Някой продава ли ротвайлер на около 2 месеца.Много изкам да си взема такова куче.

 10. ivan arnautski | 21/05/09

  tursq si rotvailer4e,no ot dve godini neuspqvam da si namerq vse popadam na nechistokruvni.ako nqkoi moje da mi pomogne ili da mi prodade, moje da me namerite na tel.0885666765

 11. ivan arnautski | 21/05/09

  Sushto podarqvam 1-no mesechno kuchence,krustoska m/u rotvailer i iztochno evropeiska ovcharka neiskam nikakva parichna suma,samo da znam che shte se gleda kuchenceto.

 12. фила бразилейро | 23/05/09

  сТРАХОТНО КУЧЕ .

 13. georgi | 2/06/09

  imam jenski rotvailer koito 6te rodi kam 15-20 uni.ako nqkoi se interesuva da me nameri na skyp dobrev790

 14. mi60 | 3/06/09

  Имах ротвайлер взезх го на 1.5г беше кожа и кости и сащо така и много див нападаше хора и животни някаде за около месец с упорит труд му показах кои командва от там на татака стана невероятен паза4 гледахго 4г.Ако имам вазможност пак ще гледам ротвайлер.

 15. сергей станишев | 4/06/09

  Ротвайлерът е едно невероятно куче боец . пазач и обратна захапка куче . То е изключително голям и храбър пазач . Кучето нищо че се счита за едно от най свирепите кучета в света ротвайлерът е много добро куче с овладяна нервна сиситема . Агресивен е но не е много зъл като ротственика си питбула . Много хора избират други породи да сикупят например пиринейско планиниско куче или самбернар и дори пинчерите защото те били компаньони но знам че ротвайлерът ще ги удиви . Той е много смело куче и може да се нахвърли на противник 3 пъти по голям от кучето . Тежи около 50 килограма и екуче с високоразвит интелект . Войниците са го използвали за куче пастир и боен войник .

 16. Yunal | 7/06/09

  Имам ротваилерче на месец и половина възхищавам се от приварзаноста му.Каквото и да говорят за тях те са страхотни.Има поговорка която гласи -кучето прилича на стопанина си!Мисля че лошите хора не трябва да възпитават кучета,едва ли има на какво да ги научат.

 17. de4o | 12/06/09

  neznam mn za tazi poroda v momenta 4eta po razli4ni saitove i se opitvam da nau4a.V4era mi dokaraha majki, koito e na 2 god mn silno ku4e nemoga da vlezna pri nego, hranq go ot rastoqnie nadqvam se da svikne s men i s 4lenoveto ot semeistvoto po-barzo dnes se opita da me zahape oba4e az reagirah barzo(za moi kasmet )dano da ne se povtarq… nqkoi ako moje da mi pomogne da mi pi6e pd_loko@abv.bg mersi :)

 18. iv4o | 21/06/09

  tova kyche mnogo mi xaresva.Ama az veche si imam ky4e kazva se Betoven.Betoven stava mnogo golqv.

 19. Галя | 4/07/09

  Здравейте,имам ротвайлер женски,страшен пазач,много е умна,тези който са против незнаят какво искат или се страхуват от кучето,покажеш ли му кой командва(защото понякога обичат да се налагат,пробват и ако мине номера)няма проблеми,трябва да се показва също и любовта към кучето,оттам нататък си нямате на представа каква обич изпитва животното към стопанина.

 20. Галя | 4/07/09

  Здравей de4o,имай търпение и желание да се занимаваш с това куче,ще те обикне,но винаги имай едно на ум щом ти е посегнало,трудно забравят можеби и никога,покажи му че не се страхуваш,че го обичаш защото усещат кога човек е искрен или се преструва пред него.Ако не успееш се откажи по добре си вземи малко защото това голямото има изграден нрав и малко трудно ще го приобщиш към нови навици,зависи много в какви условия е гледано,ако е упражнавано насилие върху него трудно ще му докажеш че може да бъде обичано,първо трябва ти да го опзнаеш и постепенно да го приобщиш към другите.

 21. Jakpo7 | 12/07/09

  Здравеите на вси4ки. доо преди няколко месеца много се бях зарибил по кавказките ов4арки и те са хубави и умни ку4ета,но преди една седмица се видях с братов4ед ми.Казах му какво ку4е искам,но тои веднага ме отряза и каза вземи си ротваилер няма да сайелява6.4ета навсякуде за тях и се уверявам 4е наистина са хубави и умни ку4ета.Мисля сега зимата ако мойе да си намера малко ку4енце или някои да ми предлойи 6те сум ви много благодарен!Някои ако мойе да ми намери да ми пи6е и кайете горе долъ каква цена варват 6тото не сум много запознат.Пи6ете ми на е-маил nestorf@abv.bg .Благодаря предварително :)

 22. mdaa | 24/07/09

  Привет кучешки фенове

  ето още по темата

  http://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B3GGGL_enBG283BG283

 23. emiliqn | 27/08/09

  zdraveite tartsqsi malko kuche poroda rotvairer ako nqkoi ima da me nameri v skype crash_mcbright85

 24. виктория | 30/08/09

  здравейте.имам едномесечен ротвайлер и още първата вечер то ми показа невероятен характер.понеже ми е подарък не съм много сигурна дали ще мога да се справя с неговото възпитание.моля,ако някой може да ми помогне със съвети,пишете ми.vmz@mail.bg

 25. admin | 31/08/09

  Здравей Виктория,
  разкажи малко по-подробно за този негов характер - какво толкова е направило едномесечното ти ротвайлерче, че се съмняваш, дали ще можеш да се справиш с възпитанието му.
  Иван

 26. Dani | 31/08/09

  Здравейте,от няколко дни си мисля че вече съм достатъчно пораснал и напреднал мозъчно,за да си купя куче,мисля че ще мога да се справя с това,малко се притеснявам за това че живея в блок,не съм в къща,но пък зад блока ми има огромна поляна което може и да е добре за кучето,поне ще има къде да го разхождам нормално без да се притеснявам че нахалните бабички от блока които дори себе си не харесват,ще ми крещят…та…искам да си купя ротвайлер,само като ги гледам какви уникални кучета са и ми се иска още сега да хукна да си купя,но,проблема е че не знам от къде да си купя,ако може някой да ми каже от къде мога да си купя и горе-доло да ми каже цена,не че има значение,но все пак,много ми харесва породата,от коментарите тук и в други форуми,разбирам че кучето обича,признава и брани само стопанина си,което аз искам в едно куче,обичам кучетата,родителите са ми гледали ризер шнауцер и една много рядка порода която все още е жива,но е много стара мисля че е кум 14-15 годишен,италианска хрътка,страхотно куче,но не притежава качествата който аз търся,а само ротвайлера ги има,искам да се грижа и да обичам точно такова къче,но искам да е расов,да не е смеска,за това моля за помощ,много ще бъда благодарен,ако някой ми помогне,ето и скайп dani10051,благодаря предварително!

 27. joro boikov | 17/09/09

  imam rotvailer na 45 dni nikoga do ssega ne sam sre6tal tolkova umno ku4e 4esno vi kazva6 tolkova inteligentno ku4e o6te ot malko koito e prevurjenik na golemi ku4eta da si vzeme rotvailer,tova e purvoto ku4e koeto gledam i adski se kefq udovolstvie da se zanimava6 s takova jivotin4e

 28. katerina | 28/09/09

  zdraveite, kazvam se KATERINA predi niakolko godini imax rot vailer koito pochina ot rak na 4 god. TOVA E EDNA DOSTOINA ZA GLEDANE I UVAJENIE PORODA Iskam da kaja neshto na xorata koito si misliate che tazi poroda triabva da bade zabranena.TOVA E PALEN ABSURd ZABRAVETE ZA ZLOBATA NA ROTVAILERA ILI PITBULA TE SA KATO NAS XORATA VSEKI SIE SAS XARAKTER,I KAKTO GI NAUCHUM TAKA I SHTE SE DARJAT-PRIATELI NA CHOVEKA ILI UBIICI tova zavisi samo ot nas xorata kak shte gi vaspiteme,tesa kato nashite deca obichame gi i gi vazpitavame,gi u4im gi na dobri neshta,A KOITO NE MOJE DA SE GRIJI I VAZPITAVA TAKOVA PREKRASNO KUCHE PROSTO DANE SE ZAXVASHTA SAS TIAX.ZASHTOTO TE SA SVOINRAVNI DO MOMENTA V KOITO PRIZNAIAT SAMO EDIN GOSPODAR POSLE STAVAT KATO PAMUK A TAZI GRANICA E MNOGO TANKA I AKO BADE IZTARVANA KUCHETO SHTE PRAVI KAKVO TI POISKA.EDIN SAVET XORA PREDI DA VZEMETE TAKOVA KUCHE PROCHETETE PARVO MALKO LITERATURA ZA TEXNIA XARAKTER I TOGAVA SI NAPRAVETE SMETKA DALI MOJETE DA KONTROLIRATE TOVA KUCHE ILI TOI VAS.NE VSEKI MOJE DASI POZVOLI DA GLEDA TAKAVA PORODA TE IZISKVAT OTGOVORNOST,GRIJI LIUBOV I NAI VECHE RAZBIRANE NEGI PRIEMAITE KATOM DADENOST A SE OPITAITE DAGI RAZBERETE TAKA SAMO SHTE IMA XARMONIA MEJDO ROT VALIERA I CHOVEKA.TESA TESHKA PORODA,SAS TEJAK XARAKTER NESA KATO GALIOVNITE KUCHETA,TE PRIZNAVAT SAMO EDIN GOSPODAR I SA GOTOVI DA UMRAT ZA NEGO V BOI AKO TRIABVA.TESA I LIUBVEOBILNI I GALIOVNI,PROSTO DOSTOINA PORODA ZA GLEDANE I AKO NIAKOGA IMAM VAZMOJNOST PAK BIX SI VZELA ROTVAILER ZA DOM LIUBIMEN.

 29. Poli | 30/09/09

  Мъжки ротвайлер търси своята половинка за създаване на потомство. Вече е имал няколко поколения.
  skype i_love_y0u
  email rotvailer14@abv.bg
  gsm 0889355153

 30. Poli | 30/09/09

  Продавам перфектните ротвайлерчета!
  Много са красиви игриви и умни.
  Едното е женско на 2м. и половина има паспорт ваксини 2, вътрешно и външно обезпаразитено.
  Другото е мъжкарче много едро голямо сладурче то все още е малко ще е готово за задомяване след 1седмица слагам негови снимки и снимки на баща му.
  Тази порода са идеални за пазачи, също така, много се разбират с деца.
  Могат да живеят както в апартамент така и в двор.
  Ако желаете да се здобиете с ротвайлерче може да се свържете с мен на:
  Родителите са перфектни кучета!!! Могат да се видят на място.
  телефон - 0889355153,
  email rotvailer14@abv.bg
  gsm 0889355153.

 31. reodvailer | 1/10/09

  zdraveyte imam rodvailer na 1 mesec no ne yade hlyab a samo salam ne znam shto ama i e krotko no ne znaeh krotak rodvailer samnya se dali e nemska obcharka ili rodvailer

 32. ... | 5/10/09

  Здравейте, аз съм момче на 16 и също като баща си съм изключително запален по породата и няма нищо, което да искам по-силно от това - да отгледам един чудесен представител, горд и интелигентен. Нямам опит с ротвайлери, но определено съм изчел не само всичко из БГ форуми, сайтове и блогове, а и някои книги, създадени специално за тях.
  Не съм дошъл, за да обяснявам колко добре бих се грижил за ротвайлер, а за да споделя личното си притеснение.
  Първата причина, поради която потърсих компетентно мнение от мнозинството бе ротвайлера на едно момиче. Аз лично нея не я харесвам като човек, но сме достаъчно “близки” за да имам възможност да наблюдавам нея и кучето й. То е игриво, забавно, но когато седим повечко време в стаята без да му обръщаме внимание започва да става истински пакостник. Яде разни предмети, а после посяга дори на обувките ни, хапе ни по краката, по крачолите и дърпа, ръмжи и лае заплашително. Тя му крещи и дори го бие (аз разбире се не позволявам това да се случва в мое присъствие, но съм сигурен, че когато ме няма тя го бие!). Категорично не съм съгласен с подхода й и дори съжалявам горкото куче, виждам колко агресивно става без дори да има вина. Основният ми въпрос тук е 100% ли сте сигурни, че тя е виновна за поведението му или те просто са си такива?
  Ето и другото нещо, което ме притеснява:
  Ако си взема куче и то ме възприеме за стопанин, “шеф” и т.н. дали би било опасно за родителите ми, най-вече майка ми, която никак не е властна жена и със сигурност ще й се налага често да остава с него в апартамента. Притеснява ме, че може да възприема тях за по-малко важни от мен и да започне да им ръмжи (когато не му огаждат), да им лае и дори хапе.
  Не искам да прибързвам с крайното решение, най-лесно е да се сдобиеш с него, а после да го зарежеш, за това искам да съм 100% сигурен, че мечтаният от мен ротвайлер е подходящ за тези условия (апартамент от 80 квадрата с трима жители в него)…
  Благодаря предварително!

 33. tisho | 24/10/09

  perfenko ku4e imame si rotvailer4e na 8 meseca.

 34. tisho | 24/10/09

  propusnah da kaja jenska e i se kazva rita.dali e dobre na 8 meseca i da e 40 kilograma.?

 35. rotvailer | 1/11/09

  ima li rotvailer s dalga mucuna.na moeto rotvailer4e mucunata malko e dalga

 36. Светльо | 6/11/09

  Всичко написано от автора, на темата е абсолютно точно.Бих допълнил само, че ротвайлера е използван като служебно куче още от римляните.По-скоро, бойно.Оборудвани със метални нагръдници с дълги шипове, са пускани преди пехотата, срещу вражеската войска, и са нанасяли сериозни поражения.Надявам се поправката ми да не обиди автора на темата.
  Иначе имах прекрасен другар /ротвайлер/, 6,5 години.Беше огромен - 68 кг през зимата.
  Тука ще си позволя един съвет към бъдещите собственици на такова куче. Не го правете агресивно, направете го приятел за всички.Има лоши хора, които винаги могат да го убият.Направете го приятел.Моро, беше любимеца на блока.Децата го яздеха, дърпаха го за ушите, носеше им топката, нямаше майка или баба която да се притесняваше за детето си.Ходеше на гости, на комшиите, и не го пускаха да се прибере у дома.Няма такова куче.И като казвам такова, нямам предвид породата, а възпитанието.Защото и един дакел, може да се възпита да е адски свиреп, но той просто не може да нанесе големи поражения.Ротвайлера обаче може.Затова, отгледайте приятел и другар, а не убиец..ТОВА ЗАВИСИ САМО ОТ ВАС!!!

 37. kami | 14/11/09

  IMAM ROTVAILER OT 3 MESEZA I MOGA DA VI KAGA NA TEZI KOITO SI MISLQT 4E SA ZVEROVE MNOGO SE LAGAT KAKTO SI GO NAU4IH VSI4KO SIE DO STOPANINA. MOITA ROTVAILERKA E TOLKOVA MILA KAM DEZATA DAGE I KAM MOITO DETE KOETO VSE O6E MALKO.OBA4E SLUHA MEN I DETETO MI,A MOQ SAPRUK VOP6E OBI4AM TOVA KU4E

 38. дани | 15/11/09

  Здравейте казвам се Даниела и съм на 12године на пролет може би ще ми вземат ротвайлер мъжки нече нямам куче,но много харесвам тази порода някак си като те погледне те испълва с щтастие успокоявате приличами на дете в главата и с тази красива походка просто ако си с него може би ще бъде голямо приключение може да си по уверен в него кото пазач и вобще като куче Аз сега имам женки делматинец тя пак е добър пазач,но не е до това на мен лично повече от всички породи най-много ми харесва родвайлера

 39. kami | 27/11/09

  dnes mi zgaziha koq nai dobar priqtel vardete si ku4etata ot koli za6oto te nqma da ni migne okoto da zgazat 4ovehki givot pamakar i givotinski.barzat ba4i nesa vigdali hubav pat az se kazvam kami i sam ot lom .tq bege samo na 5meseza i mi omrq v razete taguvam ba4i e edna ot semeistvoto mnogo q obi4am ama ve4e q nqma

 40. windcoast | 9/12/09

  Здравейте, имам ротвайлер на 8 години. Взехме го като подарък за дъщеря ми, но тя му се нарадва точно за един месец и след това всичко остана на нашите рамене. Преди също съм имал куче (немска овчарка), така че мога от личен опит да дам няколко съвета и моето собствено мнение. Никога преди не съм вярвал, че животно (куче) може да притежава такъв интелект, памет и характер. Това е пленяващото в тази порода и след като знаете за тези негови черти си спомнете, че то е силно и мощно куче. Също така е може би едно от най-безстрашните кучета и то не заради това, че не разбират какво може да им се случи, а просто такава им е породата. Един пример (докато беше още малък около 8мес.) на 2 пъти се случи да се спусне единия път на крава, вторият на кон. И трябва да ви кажа, че ако човек не познава кучето много трудно може да предусети това - няма лай, няма ръмжене - просто леко се снишава, дръпва ушите леко назад и след това скача към шията на животното. Отне ми 3 месеца сериозна възпитателна работа с кучето. И след това кучето доби спокойният и уверен характер на породата си. Тази порода според една класификация на породите кучета се нарежда в група със следните характеристики: много ниска реактивност (т.е. много трудно се ядосва), много висока агресивност(т.е. не дай си боже да го ядосаш :) ), много висока интелигентност, много висока дресируемост. Толкова много го обичаме, че вече 8 години семейството ни е с един член повече. Ние го знаем и той го знае. Не признава никой друг освен семейството, аз пък за този който е приело за господар - аз го наричам водача на глутницита (той е само един - може да обича цялото семейство, но дарява верноста и живота си - само на един човек) е готово на всичко. Не забравя нищо, така че при възпитанието му трябва да се внимава много. На всички настоящи и бъдещи собственици на ротвайлери им пожелавам да обичат лщбимците така, както те ни обичат нас.

 41. Гоцев | 25/12/09

  Имам предишен опит с кучета, боксер и след това питбул. Скоро ми подариха бебе ротвайлер и вече две седмици се “гледаме”! Кученцето е на 40 дни и ме впечатлява с много неща, най-вече положителни. Не мога да разбера обаче на какво се дължи така наречената от мен “пет минутка”. Това е времето в което след кто си играеш с него, разхождаш го, тренираш го…то просто блокира и почва да хапе на поразия всичко, което попадне пред очите му?!? Точно след пет минути отново се превръща в малък, забавен чаровник и се прави , че нищо не е станало. Някакви съвети?
  Между другото много съм впечатлен от лекотата с която запомня всичко.Знам, че са минали само две седмици но това мъниче (за сега) показва неща, които наистина ме впечатляват. Убеден съм, че коментара ми ще има продължение… :)

 42. lokomotivplovdiv | 26/12/09

  zdraveite imam rodvailer na 2 godini podarixa mi go.. mnogo e charoven golqm zvqr e… no kato mu dam hranata v kupata otiwam do kuxnqta posle se vryshtam v banqta da go wida dali si e izqlo granulite i po4wa da ramji ne dawa da stignesh do nego taka dokato si izqde granulite… kato chue kum6iite da otvarqt vratata poludqwa po4wa da ramji da lae..kato chue kuchetata na vun kato laqt sushtata rabota.. prosto golqm zvqr e a go gledam ot skoro i vse oshte nqmam doverie v kucheto kajete kakvo da pravq..inache igrae si s men blije me navsqkade obache towa s granulite ne mi haresva :>

 43. Вальо Асенов | 30/12/09

  имам ротвайлер от 3 месеца и вече съм сигорен,че това е породата.Моето е женско.Казва се Бетина.Ако успеете да си го възпитате и да спечелите обичта му, което не е трудно, после си нямате на представа колко обичливо, вярно привързано може да бъде то.Гарантирам че може да се превърже към всички членове на семейството ви стига те да имат необходимия подход към него,а именно според мен начина е само с добро и повече лакомства и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ БОЙ.Преди всичко това куче е пазач(бодигард)Ако ще го гледате на къща не се чудете това е кучето,но мисля че не е много подходяща порода за блок.Има по подходящи породи за блок например златист ретривър,лабрадор…Лично аз направо се „влюбих“ в Бетина.Мисля,че немога без нея…прекарвам с нея всяка свободна минута.

 44. краси | 8/01/10

  Здравейте Със съпругата ми отглеждаме 4/четири/ прекрасни ротвайлери най малкия Марк е на 6-месеца и е голям като ръст почти колкото другите -невероятно куче подарък от Америка Ако някой се интересува за малки кученца през март ще имаме 0899809794

 45. Белия Заек | 10/01/10

  Каква ще е цената приблизително?

 46. zdr | 16/01/10

  Здравейте ми отглеждаме 6 прекрасни ротвайлери Ако някой се интересува за малки кученца през декември ще имаме

 47. zdr | 16/01/10

  опа сори вече са продадени

 48. Galchev | 16/01/10

  Zdraveite… zna4i pritejavam 2 strahotni mujki ekzemplqra ot roda na rodvailerite na 3-4 godini sa… zasujalenie sum gi izpusnal sus trenirofkite poneje togava bqh maluk i gi imah za igra4ki i gi gu6kah samo :D a sega ve4e izkam da gi razhojdam,da se dvija s tqh na lqvo na dqsno.. no ovi ne moje.. te mene me razhojdat … a ina4e bih mogul da go napravq no okolo nas poneje jiveq v ku6ta ima mnogo bezdomni ku4eta i me e strah vse pak moite sa 2ma te sa 10 :D i vinagi mi e bilo interesno kakvo 6te stane s 10mata.. ama se pak moje i moite da postradat i me e strah..
  m/y tursq jenska za razplod… imate pravo na izbor i 2mata sa porodisti :) telefon za vruska 0885286359/0887552237 ili skype: stone.bg

 49. Белия заек | 17/01/10

  Някой разбра ли какво пише в горния пост? Аз уж почнах да чета, пък се обърках нещо…Някой търсел женска, ама и двамата били породисти. Авторът и мъжкия? Или как:)

 50. lokomotivplovdiv | 17/01/10

  da wi popitam chuwal sam che rodvailera trqbwa da se nabie 1 pyt i da razbeere che gospodarqt si ti .. zashtoto dokato stoq do nego dokato qde granuli posqga da xapi i ramji :>…

 51. dani | 29/01/10

  ami nyamash podhor kum kucheto.imah rot.11godini i nikoga ne sum sujalyaval.neveroyatni sa.silen harakter,koyto se obuzdava s mnogo turpenie ot dvete strani.tezi kucheta sa molosoidi,a za tyah se znae che izrastvat purvo i edva na godina stavat naistina mnogo dobri i lesni za obuchenie.pretendiram da sum mnogo dobre zapoznat s porodata bez da natrapvam mnenie.IMA V SVETA DVE PORODI,ROTVAYLERI I DRUGI!obichayte gi i te shte budat gotovi da dadut jivota si za vas!

 52. Продавам ротвайлери. | 8/02/10

  Очакваме поколение с ротвайлери.
  На 21.01.10 заплодихме Ричи и Куини, те ще имат малки към края на месец Март тя ще ги кърми до началото на месе Май, ако иксате да си резервирате кученце от нас може да се свържете с мен на: емайл rotvailer14@abv.bg скайп i_love_y0u телефон 0889355153
  може да разгледаде нашият сайт на
  Повече за родителите: майката е от български развъдник с много хубава козина и чудесен характер, бащата е с лъскава козина добър характер и е с немски произход.
  Ако искате да заплодите ротвайлерката Ви : можем да Ви предложим мъжки за разплод за услугата ще искаме кученце или заплащане.
  Повече за нас: ние се намираме в центъра на град София занимаваме се с развъждане на чистопородни ротвайлери.
  За породата:
  Външен вид - Ротвайлерът е набито куче, над средната големина, нито тромаво, нито леко. В спокойно състояние набитата му фигура излъчва сила, ловкост и издръжливост.
  Ръст
  Височина при холката за мъжки ротвайлер – 61 до 68 см
  Височина при холка за женска ротвайлер – 56 до 63 см
  Като характер той е любезен, миролюбив, много привързан, послушен, кротък и трудолюбив. Може да се гледа както в апартамент така и в къща с двор, игриви са и свикват с други животни.
  Ако искате мога да изпратя още снимки на майката и на бащата също така имам видеоклипове и снимки на предишните поколения на бащата.
  Цената на куче ще е 350лв.

  Предлагам мъжки ротвайлер за разплод. Кучето е на 3г. до сега е създал 8 перфектни потомства. С немски произход е. За заинтересованите мога да изпратя снимки на поколенията му и негови снимки и клипове. За заплождане на женска искам или кученце или заплащане, след като роди женската по желание на стопанна мога да помагам с продажбите на малките. За връзка с мен: емайл rotvailer14@abv.bg скайп i_love_y0u телефон 0889355153 сайт http://www.rottweiler.dir.bg клипове на кучето - http://www.vbox7.com/play:08eafb8f http://www.vbox7.com/play:f0eb6479 Намираме се в центъра на град София.

 53. deyan | 6/03/10

  imam i az jenski rodvailer na 2 godini mn umno ku4e kum 14 15 april 4akam da se uku4i i shte prodavam 0878570337 ili v skypa didi.besniq

 54. milena | 13/04/10

  i az imam rotvailer na 9 meseca obojavam go

 55. Ивелина | 20/04/10

  Тази порода(Ротвайлир) кучета е използвана в нацискте отряди ЕсЕс на Хитлер!

 56. Олга | 3/05/10

  Хора!!! Ние живеем в града. Тук не е място за тези кучета. А най-важното е, че има стопани, които не могат и нямат сили да ги разхождат и да ги отглеждат. Голяма отговорност спрямо околните е да държиш таково куче. Аз имам много грациозно и красиво куче - малиноа, което без причина беше нападнато от един обезумял ротвайлер в подлеза до Цариградско шосе. Стопанина му го изтърва. На това трябва да кажем “евала”! Не одобрявам нито породата, нито безотговорността на любителите на такива домашни любимци.

 57. vankata | 19/05/10

  Iskam da si vzema dve kucheta, i mislia da si vzema rotviler i doberman zashtoto jiveia v kashta. Mislite li che tezi dve porody shte si spriqteliat. Mislia che da, no iskam da chuia i vasheto mnenie< blagodaria vi predvaritelno!!! ROTVAILER, edni prekrasni kucheta v vsichki kategorii !

 58. ТАТЯНА | 21/05/10

  ЗАЩО СЕ РЕЖИ ПЕТИЯТ ПРЪСТ НА РОТВАЙЛЕРА

 59. Ирина | 27/05/10

  Здравейте на всички. Подариха ми ротвайлер преди около 2 месеца . Имала съм и други кучета но различни породи от тази. В момента той е на 1год. и вече имам предложения за разплод, но не съм сигурна дали е полово зрял. Някой ако е запознат, каква е подходящата възраст за полово сношение, моля да ми пише. Чета в различни форуми и страници , но още не съм срещнала информация точно по този въпрос :( .

 60. admin | 27/05/10

  Здравей,
  Какъв ти е ротвайлера - мъжки или женски? Ако е женски, добре е да изчакаш след третото разгонване, ако е мъжки - не по-рано от 1,5 г. По мое мнение и при двата пола е добре да се изчака до 2 г., тъй като дотогава кучетата се развиват.
  Поздрави,
  Иван

 61. Ванчето | 27/05/10

  Ирина,изчакай да стане поне на 1 год. и половина,защото ако го пуснеш сега ще му спреш развитието. :)

 62. Павлета | 4/06/10

  Здравейте:)днес и аз се сдобих с Ротвайлер….казва се Рафаел и е уникално красив:)чета тук някои неща,които ме притесняват…за разни кости,правещи кучето злобно,за пети пръст????може ли някой с по-голямо куче да ми обясни по-подробно:)иии искам да знам къде във Варна мога да си заведа кучеето на учител и от каква възраст е подходящо да се заведе:) e-mail: pavleta.petrova@abv.bg

 63. traqn | 13/06/10

  tezi ku4eta sa mn qki be az imam sa6toto samo4e e smsen rottweiler

 64. ivan | 16/06/10

  i az iskam takova kuche no ba6ata mi nemi dava kakvo da prava

 65. emporio | 21/07/10

  И аз искам, ама майка ми не дава, защото щяло само да смърди и да осейва с косми навсякъде… :(

 66. emporio | 21/07/10

  Та кажете ми, тъй като до сега не съм гледал куче вътре, наистина ли смърди толкова? Дори и къпано често?

 67. BORE | 25/07/10

  Imam sledniqt vupros su6testvuvali ruski rodvailer i ako da kakva e razlikata mejdu nego i nemskiqt

 68. svetlana | 13/08/10

  zdraveite,imam 4esta da pritejavam ku4e ot tazi unikalna poroda,stra6no drujeluben i lubvoobilen majkar na 4 godinki po4ti.koito ne e gledal ku4e ot tazi poroda,toi ne znae kakvo e propusnal!no imam malak problem,mnogo bih iskala da mu ostavq pone edno pokolenie,no do tozi moment vse udrqm na kamak i ne moga da mu namerq poluvinka,ku4eto se namira v grad Kazanlak,ako nqkoi ima dobroto jelanie da mi sadeistva(vziman e ot Germaniq)molq da se svarje s men na email svetlana.trifonova@gmail.commoga da izpratq i snimki razbira se.Bih se radvala da si sadeistvame vzaimno

 69. koce | 28/08/10

  Imam Rotvailer jenski na 2 god v momenta e razgonena i q pusnahme na mujki koito e na 11 meseca sko4i q dva puti, vupro sa mi e moje li da q zaplodi ili da tursim drug

 70. flatro1 | 11/09/10

  rot vailera e ai pochti nai silnoto kuche na sveta

  i porodata ne trqbva da se zabranqva.

  I da ne se obiva.

 71. DANI | 17/09/10

  Zraveite az sa6to imam rotvailer koito e na 6 godini.No taq zima mu stana ne6to na krakata.Prednite zapo4na da gi krastosva,a kato izlezem na razxodka i kato se umori malko zapo4vat da ne go darjat zadnite lapi. ako nqkoi se e sre6tal s takav problem molq pi6ete mi kak se e opravil va6iq lubimec.

 72. DANI | 17/09/10

  pi6ete mi na tozi adres: http://www.dakata_900@abv.bg

 73. DENY | 19/09/10

  Здравейте!Моят проблем е ,че немога да намеря момиче за моят ротвайлер,а иначе е доста симпатичен :).Навсякъде около мен само мъжкари. Живеем в Пловдив и не вярвам да няма поне една женска, на която да търсят партнъор.Ако някой е заинтерисуван ,моля да ми пише на “deny_1986@abv.bg”

 74. Байчо | 24/09/10

  И аз имах ротвайлер но на 05.09.10 почина като предполагам че е натровен от комшиите.Да ви кажа честно че много съм доволен от породата и мисля да си купя пак даже си намерих СРЪБСКИ РОТВАЙЛЕР.ако знаете нещо за сръбсикте ми пишете на ел.пощтата много ще съм благодарен за информацията.късмет с гледането на зверчетата :)

 75. niki | 30/09/10

  iskam da si kupa rotvailer da znaete razvudnizi v sofia

 76. vvss | 7/10/10

  имаме ротвайлер мъжки на 1.8години няма такова куче, живее в двора каквото и да се случва извън оградата не го интересува, но каквото и да влезе вътре му е враг,Интересното е че хората, които не харесваме ги лае с голяма злоба,за други които са ни приятели просто лае-известява че има нещо но без злоба а никой не го е учил и на двете неща.

 77. Миглена | 15/10/10

  Имах ротвайлер - мъжки и го гледахме със семейството ми почти 10 години. Почина в ръцете ми на 27.12.2006г.Много умно, изобретателно и красиво куче.Трябва, обаче, да се възпита много добре, защото е своенравен, а и злопаметен. Действа тихомълком за много неща - включително да ти направи нещо напук. Рядко го разхождах без намордник или без повод, защото не обичаше уличните кучета. Още ми липсва - беше като член на семейството.Все си мисля, че по - умен от него нямаше - знаеше над 30 думи какво значат!

 78. Нина | 18/10/10

  Здравей Иване!
  Прочетох най-различни мнения и в двете крайности!
  Аз имам мъжки ротвайлер,който е на все още на 50 дни. Много хора казват:”да се възпита хуманно…и т.н.” , но как точно? Да не се бие(това мисля,че е ясно, да не се насъсква…). Всеки човек е с личната си история. Аз съм имала каракачанка,но е била гледана на открито(в къща). Сега обаче е зима и ще си гледам ротвайлера в къщи. Имам детенце на 3 години,което е възпитавано да обича животните и е така. Моят чисто битов въпрос е: как да се създадат физологичните навици на кучето. Сега то е доста малко, но все пак … Наистина ми е трудно . И още нещо- кучето НЕ иска да спи без да е до мен (не иска да спи само) … Нормално ли е и как да постъпя?Моля Ви давайте и съвети за хора който обичат животните,но нямат голям опит.

 79. admin | 19/10/10

  Здравей Нина,

  Щом ротвайлерът ти е на 50 дни, навярно е обезпаразитен и ги има нужните ваксини, карантинният период е преминал и можеш спокойно да го изкарваш. За да му създадеш хигиенните навици в началото трябва да га изкарваш на всеки час - може да ти се струва, че е прекалено често и трудно, но това е начинът. Ще бъдеш възнаградена. След време, когато кучето ти има зор, само ще ти дава знаци, че иска да излиза и няма да ти цапа вкъщи.

  Трябва да проявиш твърдост по въпроса за спането - сега и малък и сладък, но като порастне едва ли ще е приятно да спи до теб. Качи ли се - сваляй го. Една-две вечери може да ти квичи, но ще се примири. Може да го плеснеш с навит вестник, или да го пръснеш с вода щом се качи на леглото. Това, че отвреме-навреме го плясваш не значи, че постъпваш нехуманно. Иначе може съвсем да се разлигави.

  Това е засега от мен. Успех с двамата малчугани :)! Ако има още нещо пиши пак, може да ме търсиш и на скайпа: ivanstl.
  Иван

 80. angel | 3/11/10

  imam jenski rotvailer na 40 dena 6te vi pomolq da mi pomognite sas saveti nikoga do sega ne sam gledal rotvailer i neznam kak da go oby4a ako nqkoi s opit iska da mi pomogni moje da mi pi6i na emailat mi dj_max@abv.bg
  blagodarq vi predvaritelno

 81. Павлина | 18/12/10

  Мъжки ротвайлер си търси приятелка!
  0896147282
  pavlinapmaronova@abv.bg

 82. Валентин Иванов | 6/02/11

  Здравейте,имам женска и на 1г. и е много не приятно това което чета,защото тази порода няма равна!Това е най-доброто куче което съм имал,малко повече съм я разглезил може би,но това е страхотно куче.Моля не пишете неща който не са верни,всяко куче си има характер,,но е отдадено на стопанина си.Не съм отрязъл опашката й и постоянно получавам критики за това,толкова ли е вазно,защо е необходимо след като кучето си е красиво и изглевда добре с нея.Немога да разбера,защо това е толкова наложено в България.

 83. Rottweiler | 7/02/11

  Мъжки ротвайлер си търси приятелка 0895142750 gr.Sofiq

 84. yulian | 22/02/11

  Az imam rotvailer jenski tova e strahotno ku4e.Mnogo e igriva no e i strahoten paza4.tova za kost v mozaka i 4e sa ku4eta ubiici sa palni gluposti.Za men rotvailera e nai dobroto ku4e a koito ne go haresva e 4ovek li6en ot razbirane za krasota

 85. koce | 26/03/11

  az imam rodvailerna 2 godini i polovina.mnogo e silen burz.rodvailerat mi e lubima poroda zashtoto e silna i samiq vid mi haresva.pove4eto xora iskat malki i marzelivi a puk az to4no obratnoto

 86. koce | 26/03/11

  pak sam as koce zabravih da kaza 4e rodvailerat mi e mujki

 87. TASHERA | 26/05/11

  Всеки може да си пише и говори каквото си иска за ротвайлер,но аз мога да кажа само позитивни неща за тази порода!Имах ротвайлер и това куче ми остави толкова хубави и добри спомени,че никога не бих го заменил с друга порода.За мен кучето е като човек-него ли възпиташ и не му ли отделяш необходимото време,то само няма да възпита и научи.Не е за комплексирани и безмозъчни!!!Много вярно,умно и изпълнително същество.Обичайте животните,те ще ви отговорят със същото.Нямате ли време и възможност да го възпитате,просто не вземайте да мъчите кучето и да оставяте лоша репутация на породата.Кучетата не са виновни за нашите идиотизми !

 88. MARCHIK | 5/06/11

  Аз сьщо от 3.5г. имам ротвайлер/мьжки/.Купих си го,беше на 100 дни.Клубен.Завладян,очарован и пристрастен сьм кьм тази порода завинаги.Имал сьм честта да отглеждам и други кучета през живота си/ердел териер и немска овчарка/,но Ротвайлера е породата на моето сьрце.Тези,които имат, знаят за какво говоря.Откакто сме заедно, никога не е проявявал агресия,нито кьм хора, нито кьм животни.Всичко е вьв вьзпитанието на кучето.Но и косьм не може да падне от главата ми/би дал живота си за мен,без да се замисли./ За тези ,които смятат да имат ротвайлер, им го препорьчвам горещо,но нека пьрво много добре да си помислят, могат ли да се грижат пьлноценно за него,имат ли нужните средства/ за ваксини,за обезпаразитяване,за качествена храна,за лечение когато се наложи,за контакт с кучето/.Ако всичко изброено е ок.,то тогава уважаеми бьдеши стопани на ротвайлери ви пожелавам приятни и незабравими мигове.Сигурен сьм,че няма да останете разочаровани.

 89. deni | 9/06/11

  az obi4am tazi poroda daje vuy4o mi ima rotvayler ama to e zvqr nemoje6 da se dobliji6 do nego

 90. MISHO | 12/06/11

  От 2 седмици имаме ротвайлер (женски)на почти 2 месеца.Смятам, че е невероятно куче, много се привърза кам нас, но имаме следния проблем:
  постоянно ни хапе по ръцете, краката и особенно ако забележи гола част от тялото.Ако някои може да ни помогне със съвет как да преудолеем този проблем.Иначе е много умно само си изгради хигиенни навици ходи по нужда в банята или на терасата.Преди да го купим ни препоръчаха в един зоомагазин да купим памперси и тренинг спрей за създаване на хигиенни навици коитоне ползвахме.Имали сме и други кучета , но от това сме впечатлени и много го обичаме.
  Конкретно искам да питам това че, хапе така дали се дължи на бебешката му възраст или е проблем с който трябва да се преборим.Моля пишете ми на e-mail: i_b_ivanov@abv.bg

 91. admin | 26/06/11

  Здравейте Мишо,
  Извинявам се за късния отговор. Тази негова “настървеност” :) се дължи на бебешката му възраст - заедно трябва да я изживеете и просто трябва да я изтърпите. За облекчаване на положението го снабдете с някои играчки (но да не са пластмасови, че може да глътне счупени парченца!), които да дъвче - напр. парче дърво, плюшена детска играчка, кокалите от кожа от магазините за домашни любимци и др. подходящи. На мен добра работа ми вършат и изсушените обработени агнешки кожи (от село), с които се дърпаме и си ръмжим на игра. Ви също ще спадате от време на време към неговите “играчки” :), но няма как - до 6-8 месечната му възраст.
  Поздрави и успех! Ако има още нещо, пишете.
  Иван

 92. gosho | 27/06/11

  Имам мъжки ротвайлер от 8 месеца в момента е на 11 месеца ,изключително куче!вярно,добро към мен и окплните около мен.Единствено скача на човек той ако го е подразнил както и на животно,много хора са скиптици относно ротвайлерите но аз мисля че са много добра порода кучета(една от любимите ми) много по умни от редица други породи и по възприемчиви!!!А това за агресията,аз смятам че зависи как си го възпитал-от там идва цялата работа.

 93. MARCHIK | 27/06/11

  Здравей Gosho,Ротвайлера е наистина изключително куче.Много смело,силно,има светкавична захапка,не се бои от по-едри противници и влиза в единоборство с тях,има много силен боен дух,но……Не бива кучето да се провокира кьм агресия в никакьв случай,дори и на шега с приятели,това ще ти донесе само неприятности!Точно сега е времето да му го покажеш.Всяка негова агресия трябва да бьде незабавно прекьршена,ако искаш да бьдете заедно следващите 11-12 г.Виждаш как все повече и повече се затяга положението за отглеждането на дом.любимци/даньк,чип,повод,наморник,паспорт,постоянно говорят за това по новините…./,и с право,така,че ти си човека.На моя Макс,аз това вече сьм му го показал и сьм много спокоен винаги, когато сме заедно навьн.Успех и споделяй с нас как се справяте.

 94. uli | 5/07/11

  imam jenski rodvailer ,kak moga da rezbera dali e bremena i ako e kolko pati da q hranq

 95. Ludataa | 13/07/11

  Naistina li e taka kakto kazvat vsi4ki 4e tazi poroda e mn svoenravna, agresivna i moje da posegne dori na stopanina si ???

 96. desislava | 17/07/11

  zdr. az imam maluk mugki rotvailer na ime moni.toi e na 3 mesesha mnogo hubava kuche e rotvailera stava i za paza4.imam sushto osht edin mugki rotvaiver na ime lukas toi e na 6 rodini. mnogo dobre pazi kushtata na selo.vseki koito nee vigdal kucheto ili kucheto nee vigdal choveka.predi edna sedmisha edin priqtel na tati go bqhme go pokanili na obqd i kata kucheto go vidq otkusna sindgira i trugna da go napada toi vednaga se zaticha i pravo na kolata na tate se okachi i se rastreperi.

 97. Мели Николова | 15/08/11

  Купувам бебе ротвайле,не по-голям от 60 дни.

  Мели

 98. Нени | 8/09/11

  Приятели,от днес имам ротвайлер на 3 мес-женски.Кажете моля ви нещо реже ли им се–опашка или уши?

 99. admin | 8/09/11

  Здравей Нени,
  По принцип на ротвайлера му се купира (реже) опашката, но това става в първата седмица след раждането му, за това вече си закъсняла. В днешно време на изложби допускат ротвайлери с некупирани опашки (ако ще го водиш по изложби), така че не го пипай - гледай си го така. Ако имаш и други въпроси - заповядай.
  Иван

 100. ivelin | 18/09/11

  imam jenska mn e krasiva porodata samo 4e ne se razgonva normalno nqkoi moje li da mi da de savet

 101. Нени | 1/10/11

  Страхотно куче е.Говорете си каквото си искате.Който го е нямал не знае за какво става дума.Невероятно верен приятел,умен, и страхотен боец.Ако е обучен добре,не дава да се доближи до стопанина.Да не говорим как пази територията-дома.Просто нямам думи.

 102. cvetomir | 28/11/11

  moga da vi kaja 4e si vzeh rotvailer predi 6 meseca i e jensko mnogo e dobro mnogo me kefi tazi poroda rodvailer i sa mn dobri poslu6ni i sa mnogo dobri paza4i taka ne mojem da zabranim na ciganite da se rajdat taka i nikoi ne moja da zabrani porodata ili pitbula ili dobermana koito e protiv tezi porodi da varvi tam kadeto ne odil imal sum i pitbul i bokser samo doberman ne sum imal

 103. cvetomir | 28/11/11

  moje li da mi kajete moito kun4ece e na 6 meseca i e jensko no ne mnogo zlobno kak moga da go ozlobq 4e v tozi grad koito sum as 4esto vlizat po ku6tite 6ibanite mangali i kradut i iskam da e zlobno

 104. veni | 13/12/11

  imam rotvailer na 9 god.obi4ame go mnogo,no zakasa sas zadnite kra4eta!!vodihme po doktori,pie hap4eta,no ni6to ne pomaga!!mo;lia vi,pomognete mi vie……kakvo da napravia???

 105. Анатоли | 18/12/11

  Имам два ротвайлера и не мога да понасям хора кото приказват глупости за тази порода .Защо не приказват за немските овчарки и ли за помиарите по учиците Не съм чувал за по вярно куче.Които е нямал ротвайлер той не знае какво губи .Женската ми беше болна от жълтеница струвa ми 450 лв не съжалиавам и за стотинка която съм дал .Ротвайлера е перфектното куче

 106. Костадин | 25/12/11

  IMAM ROTVAILER I IZOBSHTO NE E ZLOBEN SAMO PONQKOGA LAE.No toi ima edin problem kogato me vidi se zati4va kum men ,ska4a i s lapite si se hvashta za men i stoi taka.Ako nqkoi znae kak da se preodolee tozi problem da komentira pls.

 107. galq | 15/02/12

  zdraveite mnogo iskam da si kupq ku4ence rotvailer ako ima nqkoi koito prodava molq da mi otgovori

 108. ertan | 18/02/12

  nie sled 3 meseca 6te imame malki, zanimavame se s tova imame razvadnik za rotvaileri :)

  tel. za vruzka:0898854286

 109. Silviq Ilkova | 28/02/12

  iskam da mi kajete za krustoska mejdu rotvailer i nemska ov4arka,xubavi li sa kato vun6nost? stavat li golqmi,do kolko kg.i kato doma6ni lubimci dobri li sa ,izpulnqvat li zapovedite na stopanina si?

 110. dobrina | 12/03/12

  imam ku4e rotvailer no mucunkatamu e malko dalga

 111. marto | 16/03/12

  Виж /ERTAN/ кръстоската между ротвайлер и немска овчарка е отвратително нещо аз ги развъждам и двете породи и съм си правил този експеримент ,но резултатите бяха меко казано много кофти подигравка на природата.можеш и ти да си го представиш куче с глава и крака на ротвайлер и тяло на немец или обратно!!!!

 112. marto | 16/03/12

  Извинявай /ERTAN/ имах предвид Силвия Илкова

 113. marto | 16/03/12

  Това е като да гледаш Слави Трифонов и Бойко Борисов като главни герои от гей-порно

 114. borislav | 15/05/12

  iskam da popitam moq rottweiler e 10 10 meseca a e edva ima nqma visochina kato na koker shpaniol nqkoi moje li da mi kaja ot kakwo moje da e

 115. Renegade | 26/05/12

  Като говорим за ротвайлер, аз съм стигнал до едно твърдо убеждение - има един много малък процент от мъжките екземпляри, които са създали лошия имидж на породата. Моя ротьо е точно от този много малък процент. Взел съм го на 40 дни и вече 5 години се гледаме. Не ми е първото куче, преди това съм имал 10г. голяма мъжка немска овчарка ГДР-тип. Въпреки опита ми с предишно голямо куче, с първия ротьо всичко се учи в движение, например колко е важен е biting-inhibition-а от майката при тази порода и затова първата грешка е да вземеш кученце, по-малко от поне 2 месеца. Но това, което се премълчава упорито от собственици с куче, като моето е, че няма обучение, което да се пребори с характера на агресивен ротвайлер, ако си е роден такъв. Моя още от бебе не си играеше с другите кучета, а го хапеше, в следствие на което всички кучета - и малки, и големи (включая и ротвайлери) - страняха от него. Още от три месечна възраст започна да налита и на хора. Опитвал съм се по всякакъв начин да изкореня подобо поведение и реакции, но без никакъв успех и досега. Имам познати с други ротвайлери (и мъжки, и женски), но нямат нищо общо с моя пес. Разговарял съм надълго и нашироко с тях относно това как са си възпитавали кучетата (за да открия евентуално грешката си в обучението му), но нищо фрапиращо не съм открил като разлики. Изключително умно, интелегентно, но своенравно куче, със собствена гледна точка по всеки въпрос. В сравнение с немската ми овчарка е в пъти по-умно. Но тази комбинация - умно и агресивно, е взривоопасна. Аз съм шефа на глутницата (въпреки че се опита да ми спретне доста “революции”) и мен ме слуша без възражения, но всичко останало вкъщи е надолу в йерархията, под него. Збам, че никога няма да посегне на по-нискостоящите, защото е влязъл в ролята си да ги защитава (като по-слаби членове на глутницата), но никога не ги оставя да се лигавят с него (да го галят, да си играят и т.н.). За навън не ми се говори - прави си един периметър като се разхождаме и всичко живо и неживо (включително коли и камиони) не може да го нарушава… просто побеснява ако му се наруши периметъра. Аз съм 85 кила, но въпреки това го удържам с мъка, като се разбеснее.
  Вкъщи да влезе чужд човек е абсолютно невъзможно. Допуска само трима души, които са идвали вкъщи докато е бил много малък, около една седмица след като го взехме. Всичко друго е “персона нон грата”, независимо дали става дума за приятели, познати или случайни хора (инкасатори за вода, парно и др.).
  И два интересни факта, които още ме удивяват. Не пипа деца (Слава Богу!) и не закача уличните помяри.
  Та като взимате куче от тази порода, имам два съвета към всички, които ще взимат за първи път ротвайлер:
  1. Изчакайте да стане поне на два месеца, преди да го вземете вкъщи;
  2. Молете се да е от “нормалните” ротвайлери. Попаднете ли на такъв като моя, дупе да ви е яко, чакат ви тежки разходки в социална изолация и не само това. Ще се чудите къде да ходите на море (или каквато е и да била почивка), ще се чудите какво да правите, ако не дай Боже трябва да отсъствате за повече от един ден от вкъщи (защото няма да има кой да влезне при него, пък камо ли да го разходи), а жена ви няма да може да се справи с тази задача по обясними причини и е по-добре за околните въобще и да не се опитва. Ще се чудите как да го заведете на доктор и накрая вие ще станете по-добър от ветеринаря, не говоря за баналното слагане на годишната ваксина, а за каквото и да се наложи. Забравете и да каните приятели и познати на гости у вас - просто няма да дойдат, а вие няма да имате особено желание да ги каните.

  П.С. Е има си и някой добри страни - например като пътуваме някъде и той е в колата и ме спре полицай, просто отварям прозореца 2 сантиметра, само за да го попитам как точно да му дам документите. След кратко мислене, човекът маха с палката и казва “Карай!”, докато адът бошува на задната седалка…
  Всичко това го пиша не за да изплаша някой или да го обезкуража. Кучето ми е член на семейството и ще си остане такова до края. Храни се с Canin Royal за ротвайлери, отделно опосква всичко, каквото докопа като храна вкъщи, зеленчуци, плодове, подправена салата с олио и оцет, туршии всякакви, включително кисело зеле… гледа вечерно време телевизия с нас на дивана, легнал в скута на жената… пърди и се уригва без много да му мисли, че ще ни изкара на терасата моментално…
  Но не мога да лицемернича и да пиша, че не е опасно куче. Напротив, специално моето е супер опасно за околните. И преди да почнат нападките, ще кажа, че не съм безотговорен стопанин, след като за 5 години няма ухапан нито един човек. Има нагапани кучета, които не се водят на повод (като моето), а са достатъчно малоумни да се наврят на ротвайлер… Така че, пак казвам - молете се да е “Нормален”.
  Поздрави!

 116. garka | 2/07/12

  Здравейте хора искам да ви раскажа и моята история която започна преди 12 години и половина с тази прекрасна порода кучета!

  Купих кучето точно на 23 ден от как то се беше родило
  в смисъл можеше да стои още някой ден при майка му но за съжалени е беха 11 кученца и нямаше как да ги храни и така започна моята история с тази порода!

  Когато го вкарах в къщи тъкмо правех ремонт по стайте
  големият ми син беше на година и половина ни е спяхме в една стая а кучето в другата !

  още през първата вечер започна да скимти да търси майка му аз мислех че е гладно отидох до денонощен магазин да му взема пресно млеко и му дадох на ефекта беше кратък !

  на втората вечер пак така бех зареден с млеко и през два часа му давах
  но не спираше да скимти и така две бессънни нощи се принудих да попитам доктора как да се справя с положението !

  И той ми каза да напълня стъклена бутилка с топла вода и да я сложа до кучето да ви кажа това върши страхотна работа кучето почна да спи спокойно и така растеше започна играта минаха два-три месеца никнаха му вече зъби и започна да гризе футиолите но мебелите ми беха и без това за смяна така че го оставих до ги гризе и така стана на 6 месеца и го изведох на двора порасна направих му къща синджира и си намери мястото!
  Двора ми е доста голям и в началото го пусках там!
  После го извеждах с други кучета за да може да се научи на някой кучешки морафети!
  има паспорт с всички имунизации !
  играеше си с големия син разхождахме се и така времето минаваше минаха още две години и се роди малкият ми син !
  Моето куче го храна само с рагу-свински кокали се варят пада месото и кокалите ги хвърлям!
  Само това е яло 12 години моето куче !
  Няма нищо по добро от натуралната храна с каси му копувах храна
  на ден един хляб ядеше и от булиона го храних двапъти на ден сутрин и вечер!
  Когато знаех че е на двора спях спокойно но остаря сега започна да се паралезирва виках доктори иследвания нищо не може да помогне много се привързахме към него на деца не посяга тази порода трябва да се отглежда с твърда ръка да си зна е стопанина кучето доста бой е яло но ще ви гледа само в очите кучето надушва страха у човека така че ще е добре да не се подавате а да деиствате с твърда ръка
  12 години котка неможеше да мине през двора камоли чужд човек !
  но като остареят вече е друго за жалост всички остарява ме
  Никога не е нападал член от семейството имам две деца двама възрасни родители и жената де!
  Сега когато вече нацяло се обездвижи сърцето ми се къса!
  то не беха лекари болници хвърлям пари но това ми е най малкия проблем няма лек за моето куче и все се надявам да се изправи и да ходи но не иска вече!

  Искам да ви кажа с този раскас че тази порода
  и дави направя съпричасни с това да отгледате и да обичате тази порода която е уникал на с това че те гледа в очите и знаеш че никога няма да ви предаде!

  Не бих гледал втори път куче не защото не мога да си го позволя а защото е мъчително накрая!

  в заключение след дванадесет години наблюдени е над тази порода бих избройл някой плюсове !

  на 1 място страхотен пазач
  2 привиква с команди слуша стопанина най малко 3 години обучиние!

  Ако нямате свободно време за тази порода не си взимайте Ротвайлер!

  Това е от мен ако има нещо да питате аз щеви отговарям !

 117. kuku | 28/08/12

  rosemary80

 118. Mu7k0 | 17/09/12

  Здравейте взех си Родвайлер на 1г и половина вече 4 ще направи 4 месеца както е във къщи но е вързан пристъпвам до него галя го храня го но ме е страх да го изведа на вън ще има ли проблеми ако го отвържа дали ще ме нападне но не е агресивен много спрямо мен въобще то като види друг човек се пуска и лае моля дайте савет пишете .. ?!

 119. Христо | 14/01/13

  Ротваилера е наЙ хубавата порода и много са умни…

 120. СВЕТЛА | 26/04/13

  ЗДРАВЕЙТЕ!
  ИМАМЕ РОДВАЙЛЕР ОТ 3Г.КАЗВА СЕ АЙРА.БЕШЕ НА 40ДНИ КАТО Я КУПИХМЕ-ЕДНА МАЛКА СЛАДКА И ПУХКАВА ТОПКА.АЗ БЯХ ПРОТИВ ДА СИ ВЗЕМЕМ ТАКОВА КУЧЕ НО КАТО МИ ГО СЛОЖИХА В СКУТА КАТО ВИДЯХ ППОГЛЕДА МУ /ТОЛКОВА ТОПЪЛ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТОЛКОВА КАТЕГОРИЧЕН/ НЯМАХ СИЛИ ДА ГО ОСТАВЯ.ПРИТЕСНЕНИЯТА МИ БЯХА СВЪРЗАНИ ОСНОВНО С ДЕЦАТА -МОМИЧЕНЦА НА ПО 2г И 4г.В ПОСЛЕДСТВИЕ СЕ ОКАЗА ЧЕ ТОВА Е НАЙ-МАЛКИЯТ ПРОБЛЕМ.ТЕ ТАКА СЕ ПРИВЪРЗАХА ПРАВЕХА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ЗАЕДНО-ИСКАШЕ ДА СПИ ПРИ ТЯХ ХРАНЕШЕ СЕ С ТЯХ ВЛИЗАШЕ В БАНЯТА С ТЯХ НАКРАТКО БЕШЕ ИМ КАТО СЕСТРИЧКА.ТАКА БЕШЕ ДОКАТО БЯХА МАЛКИ. ПОСЛЕ КАТО ПОРАСНА АЙРА ЗАПОЧНА ДА ГИ ВЪЗПРИЕМА КАТО СВОИ ДЕЦА.НЕ ДАВАШЕ НА НИКОЙ ДА СЕ ДОБЛИЖИ ДО ТЯХ КАТО МЕ ЧУЕ ЧЕ ИМ СЕ КАРАМ ЗА НЕЩО ЗАСТАВА ПРЕД МЕН И ЗАПОЧВА ДА ЛАЕ.ЕДНА ВЕЧЕР КАКТО СИ ИГРАЕМ ДЪРЩЕРЯ МИ СЕ ПОДХЛЪЗНА И ПАДНА ЗАПОЧНА ДА ПЛАЧЕ АЗ СЕ НАВЕДОХ ДА И ПОМОГНА ДА СТАНЕ В ТОЗИ МОМЕНТ АЙРА ЗАСТАНА ДО ДЕТЕТО И НЕ МИ ПОЗВОЛИ ДА Я ДОКОСНА ЯВНО БЕШЕ СИ ПОМИСЛИЛА ЧЕ АЗ Я НАРАНЯВАМ.МНОГО ТАКИВА СЛУЧКИ МОГА ДА РАЗКАЖА НО ИСТИНАТА Е ЧЕ ВЪПРЕКИ ПРЕКАЛЕНАТА И ОБИЧ И ПРИВЪРЗАНОСТ КАМ ДЕЦАТА НИКОГА НЕ Е ПРОЯВЯВАЛА АГРЕСИЯ СПРАМО МЕН И СЪПРУГА МИ.НЕ МОГА ДА КАЖА СЪЩОТО ОБАЧЕ КЪМ ДРУГИ ХОРА. ЗА НЕЯ ВСИЧКО ИЗВЪН ДОМЪТ НИ БЕШЕ ВРАГ.НЕ ЛАЕ НЕ РЪМЖИ НАПРАВО НАПАДА НО ВИНАГИ ИЗБИРАЕМО И ТО КОГАТО УСЕТИ ЧЕ ИМА ЗАПЛАХА ЗА НАС КАТО НАПРИМЕР-СРЕЩАМЕ СЕ С ПОЗНАТ НА УЛИЦАТА ТОЙ ПОСЯГА ДА ЦЕЛУНЕ ДЕЦАТА ИЛИ ДА СЕ ЗДРАВИСА С НАС -ТЯ РЕАГИРА МОМЕНТАЛНО.НАС НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА НИ ДОКОСВА.И ТАКА РАЗХОДКИТЕ НА ВЪН БЯХА ПРЕКРАТЕНИ.ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ Я ЗАВЕДОХМЕ С ДЕЦАТА НА СЕЛО.РОДИТЕЛИТЕ МИ ИМАТ МАЛКО СТОПАНСТВО-КОКОШЧИЦИ ЗАЙЦИ КОЗИЧКА ДЕЦАТА МНОГО ОБИЧАТ ДА ИГРАЯТ С ТАХ А АЙРА ПОДИВЯВАШЕ КОГАТО ГИ ВИДИ.И ДАДАЛИ ОТ РЕВНОСТ ИЛИ НЕЩО ДРУГО ЕДНА ВЕЧЕР СЕ ОТВЪРЗВА И НАПАДА ЖИВОТИНКИТЕ УБИВА ГИ БЕЗ ДА ГИ ИЗЯЖДА.
  И ТАКА КАКВО ДА ПРАВИМ? НЕ МОЖЕМ ДА Я ИЗВЕЖДАМЕ НА РАЗХОДКА НА СЕЛО ВЕЧЕ НЕ Я ИЗКАТ В КЪЩИ НЕ МОЖЕ ДА ДОЙДЕ НЯКОИ НА ГОСТИ А Я ОБИЧАМЕ ТОЛКОВА МНОГО ЧЕ ТРУДНО БИХМЕ СЕ РАЗДЕЛИЛИ С НЕЯ.БИХМЕ БИЛИ СКЛОННИ ДА Я ПОДАРИМ НА НЯКОЙ КОЙТО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НЕЯ НО СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ ЧЕ ТЯ ИЗОБЩО БИ ПРИЕЛА ДРУГИ ХОРА И ДАЛИ МОЖЕ ДА СИ ПРИОБЩИ КЪМ ДРУГИ?

 121. Rita | 1/05/13

  Imam rotvailer na 2 godini kazva se Cezar beshe na 40 dni kogato go vzemah grijih se mn za nego kadeto bqh az go vzimah s men no edin den kogato s priqtelq mi go razkarvahme sled kato se pribqhme zapochnahme da go hranim i nz kakvo mu stana izvednash pochna da lae priqtelq mi i brat mi i ot togava go darja varzan edin pat taka zala i men i az se stresnah i sega me e strah ot nego da ne me napadne ne sam go izvejdala hodq ot vreme na vreme da go hranq samo dqdo mi ne go e strah ot nego toi sega se griji za nego no na nego ne mu ostava vreme da go izvezda inache kucheto mi e mn umno no men me e strah kak da se spravq s nego da ne me napadne za da moga da go izvejdam na razhodka ?

 122. Белла | 1/09/13

  Здравейте:). Гледам ротвайлер вече 20 години/Първото ми пиле(ротвайлерката ми) почина от сърце на девет години). Тази ротвайлерка отново я гледаме като писано яйце. Много е добра, без проблем се разминава с котки и с други кучета. Искам да споделя, че яде по около килограм ябълки на ден и си взима от фруктиера/специално за нея/ орехи. Преди не ядеше чак толкова много ябълки, аз прочетох в нета: “Една ябълка на ден пази доктора от мен”, т.е. откакто прехвърли десет главно яде ябълки:))). Много я обичам.
  Поздрави.

 123. Димитър | 27/09/14

  Здравейте имам следния проблем , ротвайлера ми е на 6 месеца и е много страхливо куче ще дам пример като ида към него по бързо и се напикава от страх или като взема да издам някой странен звук примерно ууууууу :Д това нормално ли е ? Какво ли не съм изпробвал всеки ден разходки игри със него абе може да се каже ,че го гледам като мое дете апък аз го взех уж да ми пази къщата апък аз пазя него :Д или когато някой мой приятел му тропни пак са напикава моля помогне те как мога да го превърна в пазач на къщата? Ще го израсте ли ? или ще си остане такова плахливо куче

 124. admin | 29/09/14

  Димитре, можеш ли да очакваш от едно 5-6 годишно дете (колкото е приблизително възрастта на кучето ти в човешки години) да бъде смело? Специализираното обучение на кучето започва от 1 г., а дотогава то трябва да расте необезпокоявано в обстановка без стрес. Не знам кой ти е дал тази глупава идея да му изпитваш смелостта в детска възраст като му крещиш и тропаш изненадващо, но ако продължаваш така, от него нищо няма да стане. Проблемът не е в кучето, а в теб и приятелите ти. Поведението ти не е нормално.

 125. Димитър | 29/09/14

  Благодаря за съвета но аз не съм крещял и тропал на кучето постоянно както вие казвате ” а като ида по бързо към него на сол и пипер ли трябва да варвя към него ” не тълкувай те така думите ми ,кой знае какво ще си помислят хората за мен :D човек като се спъне не се ли поучава пак тропане и какво сега да си задам функцията не се спъвай при кучето ли …… апък отностно звука един пат беше кой стопанин не се е базикал с ку4ето си поне веднъж апък отностно приятели те ми не мога от дале4е да им викам не тропайте на кучето ако викна нали пак ще го уплаша и накрая ме изкара виновен но благодаря приемам критики всякакви

 126. admin | 29/09/14

  Добре, извинявай, моя грешка. Кучетата (пък и други животни) не обичат резките движения, които ги карат да застанат нащрек. Ако са непрекъснато в такава среда, кучетата стават или агресивни или страхливи. Обясни тези неща на приятелите си и нека не си правят такива шеги. Докато кучето ти е още малко, приучи го да идва при теб по команда, да сяда, да става и да пази чистота. След 1 г. започва специализираното обучение. Хайде успех и още веднъж извинявай, че не съм те разбрал правилно.

 127. Димитър | 17/11/14

  Здравейте, отново. Ротвайлера мие на 8 месеца с височина 52 см от земята до холката и е 35-36 кг . Искам да попитам дали това са нормалните размери и кг за неговите месеци ?

 128. Димитър | 17/11/14

  Пропуснах да кажа ,че полът му е мъжки

Искаш да споделиш нещо? Коментирай!


4 + = 5