Ротвайлерът обича ли децата?

Скоро ми разказаха следния виц:
„Обява в местен вестник: Продавам ротвайлер. Яде всичко. Обича деца.”
Шегата настрана, въпросът е сериозен. Сами знаете, че добрата новина не е никаква новина. По тази причина голяма част от медиите с особена охота съобщават за деца, нападнати от кучета, особено от едрите породи, какъвто е ротвайлерът. След подобни новини сред обществото отново се разгаря спорът кой е виновен и дали дадена порода трябва да се забрани или не.

Причините за такива нападения са няколко – неправилно възпитание и обучение на кучето, неправилно отношение на децата към кучето – съзнателен или несъзнателен тормоз от страна на детето към кучето, ако деца дразнят вързано куче и др. (за повече подробности вижте статиите от категорията „Кучета – полезно”). Вина за подобни неприятни събития имат както недобросъвестните собственици на кучета, така и родителите, които не са обяснили на децата си как да се отнасят към кучетата.

А сега, заповядайте да се запознаете и с компетентното мнение на колегите от списание „Моят приятел кучето”, публикувано в една статия преди около петнадесетина години, озаглавена

Ротвайлерът и децата

Обикновено в киноложката литература наред с всички “добродетели” и характерни белези и черти на дадена порода се споменава, че “обича децата”. Много автори не са съгласни с подобна теза. Основание им дават задълбочените изследвания на учени-етолози и собствения им дългогодишен опит в отглеждането на кучета.

Кучетата не обичат децата, те ги понасят. В отношението куче-дете в четириногия приятел се задейства вековния сдържащ инстинкт. Същността му се заключава в това, че природата е заложила в кучето силен инстинкт да не вреди на малкото. Този инстинкт е заложен в повечето бозайници относно собствените им малки или малки от същия вид. Кучето би изяло малко зайче, но природния инстинкт му забранява да изяде малко куче. Канибализъм, макар и рядко, се среща при кучетата. Тези случаи говорят за сериозни смущения в психиката на животното и такова куче се отстранява от развъдна дейност. И тъй като нашето семейство е “глутница”, обществото, в което кучето живее и има своето място в домашната йерархия, сдържащият инстинкт се разпростира и върху нашите деца.

Кучетата, особено от по-едрите породи, просто понасят децата. Те се оставят на детските ръце, които невинаги носят само ласки, благодарение на инстинкта не вредят на малкото. Когато децата прекалят с фамилиарното си отношение към кучето, то става и се скрива някъде в стаята. Не трябва да забравяме, че този сдържащ инстинкт защитава децата само до определена възраст. Поотрасналите деца, свикнали да тормозят безнаказано кучето, с изненада могат да установят, че то е започнало да им поръмжава, а дори и да посяга да хапе. Според статистиката най-често биват ухапвани от куче деца от 14 години нагоре. Затова трябва да убедим децата да не проявяват в игрите си с кучето агресивност и грубост, защото съществува опасността да им бъде отвърнато със същото. Това особено важи за кучетата от по-едрите породи, които в домашната йерархия обикновено се опитват да заемат мястото след мъжа-стопанин и преди жената и децата.

Ротвайлерът спада към по-едрите породи кучета и има завидно самочувствие и себеуважение. И тъй като ще бъде значително по-трудно да му се “обясни” неговото място в глутницата-семейство, а именно, че то е след децата, усилията наред с това трябва да бъдат насочени и към възпиране на по-грубите детски игри. Това не значи, че ротвайлерът е по-склонен от другите породи да навреди на дете.

You may also like...

10 Responses

 1. ivo andreev says:

  koi kazal che rodvailera ne obicha decata tova ne vqrno mnogo zavisi kak 6te go obuchi6

 2. ivo andreev says:

  prosto s1jelqvqm che nemoga da kacha snimki s deteto i kuchetomi kuchetomi umira za neq nikoi jud chovek ili kuche nemoje da se dobliji do deteto mi

 3. nadezhda says:

  За ротвайлера нищо не мога да кажа защото никога не сме имали куче от тази порода.Поведението на едно куче не зависи само от него, а и от стопаните и децата които го заобикалят.Ние сме четири членно семейство и сме имали много кучета до сега.Продавали сме ги само за да сменим породата.От всички кучета най-добро впечетление ми е създало любимото ми куче Хера-кокершпаниол.Беше чиста порода и страшно много ме обичаше.Тази порода кучета са ловджийски но страшно много ме е защетавала когато съм имала нужда от нея.Пази много добре и малките си.Допускаше само мама да пристъпи до нея.Преди живеехме в къща и гледахме немска овчарка.Нямам големи спомени от нея, но единственото нещо което помня е как ме защитаваше, как когато паднах ме захапа отзад за блузата и ме вдигна.Това са най-умните кучета но са за къща-за двор.Беше много умна.Продадохме я защото се преместихме в апартамент.Любимата ми порода кучета са ротвайлерите.Много искам когато отида да уча в университет да си гледам ротвайлер.Страшно много ми харесва тяхното излъчване, от приятели впечетлението ми не е лошо.Ако може да споделите нещо, някакво мнение за да преценя правилно ли е решението ми.На мен много ми харесват, те не са и ефтини и искам да разбера струва ли си да даваме толкова пари за такова куче.По някакъв начин искам да разбера отношението към хората, до каква степен пази територията си и забавни ли са? Ако може споделете някакво мнение на имейла ми nadkata_96@abv.bg

 4. cweety says:

  @nadezhda извинявай обаче, какво значи “Продавали сме ги само за да сменим породата” ..?? Значи ли това че в един момент ти писва, да кажем от порода “хъски” и решавате че искате “кокер-шпаньол”, примерно, и така докато не смените всички видове породи ли, какво?Нямате ли поне малко лоялност към това животно? Все пак и то е живо същество, привиква към вас, НЕ Е ИГРАЧКА, за да си го сменяте, когато ви омръзне! Не е лошо да се отнасяте по-хуманно към животните!!!!!!!

 5. tino says:

  az sum strashno zainteresuvan ot tazi poroda.Na 12 godini sum i naposledak strashno mnogo mi haresva tazi poroda.Te naistina sa umni i silni smiatam da si zema scoro.Edinstvenia problem e s dresirovkata.Az ne sum imal kuche i samo se pritesniavam az i dori maikami i bashta mida ne napada semeistvoto mi.Inache znam che sa dobri ako se onasiash s tiah dobre.Vuprosut mi e kak da go dresiram taka che bes da da se pritesniavam da ne napada i da obicha.

 6. tino says:

  ako niakoi ima otgovor na vuprosa mi da pishe na e-mail- exactly.e@abv.bg

 7. MARCHIK says:

  Надежда,от това което пишеш разбирам че,

 8. MARCHIK says:

  Надежда,от това което пишеш разбирам че,решенията за продажбите на вашите кучета ги взема някой друг/ мама,тати/,а не ти.Аз на твое място щом толкова много харесваш Ротвайлерите бих пьрво пораснал,станал платежоспособен,отговорен,самостоятелен в решенията и действията си,по хуманен и сигурно още много други неща.Ти как би се почуствала на мястото на тези животни?Много неща мога да ти кажа за тази порода,защото имам в нас ротвайлер,но засега ще ти кажа само,че едно от най-лошите неща за кучето е смяната на стопанина.

 9. vanesa says:

  rotvailerite sa dobri ku4eta

 10. Белла says:

  От 20 години гледам ротвайлерки. Първата почина от сърце на 9 и половина, тази е почти на 12 вече.
  Зависи от възпитанието. И двете обичат много деца. Имам пелменница на шест месеца и тя само прегръща ротвайлерката ми, двете са голяма любов. Разбира се, от бебе ротвайлерката ми е глезено куче, не е агресивна, подминава котки дори. Като кажа ‘дай целувка’ и си подава бузата. За мен това са истински приятели и охранители. Но, пак казвам, възпитавайте ги с любов, за да Ви я връщат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 59 = 65