Ротвайлерът обича ли децата?

Скоро ми разказаха следния виц:
„Обява в местен вестник: Продавам ротвайлер. Яде всичко. Обича деца.”
Шегата настрана, въпросът е сериозен. Сами знаете, че добрата новина не е никаква новина. По тази причина голяма част от медиите с особена охота съобщават за деца, нападнати от кучета, особено от едрите породи, какъвто е ротвайлерът. След подобни новини сред обществото отново се разгаря спорът кой е виновен и дали дадена порода трябва да се забрани или не.

Причините за такива нападения са няколко – неправилно възпитание и обучение на кучето, неправилно отношение на децата към кучето – съзнателен или несъзнателен тормоз от страна на детето към кучето, ако деца дразнят вързано куче и др. (за повече подробности вижте статиите от категорията „Кучета – полезно”). Вина за подобни неприятни събития имат както недобросъвестните собственици на кучета, така и родителите, които не са обяснили на децата си как да се отнасят към кучетата.

А сега, заповядайте да се запознаете и с компетентното мнение на колегите от списание „Моят приятел кучето”, публикувано в една статия преди около петнадесетина години, озаглавена

Ротвайлерът и децата

Обикновено в киноложката литература наред с всички “добродетели” и характерни белези и черти на дадена порода се споменава, че “обича децата”. Много автори не са съгласни с подобна теза. Основание им дават задълбочените изследвания на учени-етолози и собствения им дългогодишен опит в отглеждането на кучета.

Кучетата не обичат децата, те ги понасят. В отношението куче-дете в четириногия приятел се задейства вековния сдържащ инстинкт. Същността му се заключава в това, че природата е заложила в кучето силен инстинкт да не вреди на малкото. Този инстинкт е заложен в повечето бозайници относно собствените им малки или малки от същия вид. Кучето би изяло малко зайче, но природния инстинкт му забранява да изяде малко куче. Канибализъм, макар и рядко, се среща при кучетата. Тези случаи говорят за сериозни смущения в психиката на животното и такова куче се отстранява от развъдна дейност. И тъй като нашето семейство е “глутница”, обществото, в което кучето живее и има своето място в домашната йерархия, сдържащият инстинкт се разпростира и върху нашите деца.

Кучетата, особено от по-едрите породи, просто понасят децата. Те се оставят на детските ръце, които невинаги носят само ласки, благодарение на инстинкта не вредят на малкото. Когато децата прекалят с фамилиарното си отношение към кучето, то става и се скрива някъде в стаята. Не трябва да забравяме, че този сдържащ инстинкт защитава децата само до определена възраст. Поотрасналите деца, свикнали да тормозят безнаказано кучето, с изненада могат да установят, че то е започнало да им поръмжава, а дори и да посяга да хапе. Според статистиката най-често биват ухапвани от куче деца от 14 години нагоре. Затова трябва да убедим децата да не проявяват в игрите си с кучето агресивност и грубост, защото съществува опасността да им бъде отвърнато със същото. Това особено важи за кучетата от по-едрите породи, които в домашната йерархия обикновено се опитват да заемат мястото след мъжа-стопанин и преди жената и децата.

Ротвайлерът спада към по-едрите породи кучета и има завидно самочувствие и себеуважение. И тъй като ще бъде значително по-трудно да му се “обясни” неговото място в глутницата-семейство, а именно, че то е след децата, усилията наред с това трябва да бъдат насочени и към възпиране на по-грубите детски игри. Това не значи, че ротвайлерът е по-склонен от другите породи да навреди на дете.

10 мнения по „Ротвайлерът обича ли децата?

  1. koi kazal che rodvailera ne obicha decata tova ne vqrno mnogo zavisi kak 6te go obuchi6

  2. prosto s1jelqvqm che nemoga da kacha snimki s deteto i kuchetomi kuchetomi umira za neq nikoi jud chovek ili kuche nemoje da se dobliji do deteto mi

  3. За ротвайлера нищо не мога да кажа защото никога не сме имали куче от тази порода.Поведението на едно куче не зависи само от него, а и от стопаните и децата които го заобикалят.Ние сме четири членно семейство и сме имали много кучета до сега.Продавали сме ги само за да сменим породата.От всички кучета най-добро впечетление ми е създало любимото ми куче Хера-кокершпаниол.Беше чиста порода и страшно много ме обичаше.Тази порода кучета са ловджийски но страшно много ме е защетавала когато съм имала нужда от нея.Пази много добре и малките си.Допускаше само мама да пристъпи до нея.Преди живеехме в къща и гледахме немска овчарка.Нямам големи спомени от нея, но единственото нещо което помня е как ме защитаваше, как когато паднах ме захапа отзад за блузата и ме вдигна.Това са най-умните кучета но са за къща-за двор.Беше много умна.Продадохме я защото се преместихме в апартамент.Любимата ми порода кучета са ротвайлерите.Много искам когато отида да уча в университет да си гледам ротвайлер.Страшно много ми харесва тяхното излъчване, от приятели впечетлението ми не е лошо.Ако може да споделите нещо, някакво мнение за да преценя правилно ли е решението ми.На мен много ми харесват, те не са и ефтини и искам да разбера струва ли си да даваме толкова пари за такова куче.По някакъв начин искам да разбера отношението към хората, до каква степен пази територията си и забавни ли са? Ако може споделете някакво мнение на имейла ми nadkata_96@abv.bg

  4. @nadezhda извинявай обаче, какво значи „Продавали сме ги само за да сменим породата“ ..?? Значи ли това че в един момент ти писва, да кажем от порода „хъски“ и решавате че искате „кокер-шпаньол“, примерно, и така докато не смените всички видове породи ли, какво?Нямате ли поне малко лоялност към това животно? Все пак и то е живо същество, привиква към вас, НЕ Е ИГРАЧКА, за да си го сменяте, когато ви омръзне! Не е лошо да се отнасяте по-хуманно към животните!!!!!!!

  5. az sum strashno zainteresuvan ot tazi poroda.Na 12 godini sum i naposledak strashno mnogo mi haresva tazi poroda.Te naistina sa umni i silni smiatam da si zema scoro.Edinstvenia problem e s dresirovkata.Az ne sum imal kuche i samo se pritesniavam az i dori maikami i bashta mida ne napada semeistvoto mi.Inache znam che sa dobri ako se onasiash s tiah dobre.Vuprosut mi e kak da go dresiram taka che bes da da se pritesniavam da ne napada i da obicha.

  6. Надежда,от това което пишеш разбирам че,

  7. Надежда,от това което пишеш разбирам че,решенията за продажбите на вашите кучета ги взема някой друг/ мама,тати/,а не ти.Аз на твое място щом толкова много харесваш Ротвайлерите бих пьрво пораснал,станал платежоспособен,отговорен,самостоятелен в решенията и действията си,по хуманен и сигурно още много други неща.Ти как би се почуствала на мястото на тези животни?Много неща мога да ти кажа за тази порода,защото имам в нас ротвайлер,но засега ще ти кажа само,че едно от най-лошите неща за кучето е смяната на стопанина.

  8. От 20 години гледам ротвайлерки. Първата почина от сърце на 9 и половина, тази е почти на 12 вече.
    Зависи от възпитанието. И двете обичат много деца. Имам пелменница на шест месеца и тя само прегръща ротвайлерката ми, двете са голяма любов. Разбира се, от бебе ротвайлерката ми е глезено куче, не е агресивна, подминава котки дори. Като кажа ‘дай целувка’ и си подава бузата. За мен това са истински приятели и охранители. Но, пак казвам, възпитавайте ги с любов, за да Ви я връщат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 3 = 12