Пудел – характеристика на породата

Пуделът не е чак толкова добър пазач като ротвайлера, не е чак толкова добър овчар като колито, също така не е чак толкова добър апортьор като лабрадора, но той може да върши всякаква работа и да бъде невероятен приятел.

Пуделът като порода е регистриран във Франция, но произходът му е германски. Името му най-вероятно произлиза от немската дума pfudel, което значи локва. Една от професиите на пудела е апортирането от вода. Предположенията за историята на пудела са много – едни казват, че произлиза от старото “водно куче”, други, че е внук на древното овчарско куче, но всички са съгласни, че породата е древна. Корените на породата могат да се проследят до 1000 година.

Независимо какъв е произходът му, пуделът е много способно и умно куче. Той е много лесен за дресировка, внимателен и мил, послушен, жизнерадостен, непретенциозен, подвижен и ловък. Пуделът е спътник на човека във всякакви условия – с еднакво достойнство и ведрост живее в барака и в дворец. В днешни дни работи преди всичко в цирковете и по-малко с ловците, но в миналото е бил и пазач, и ловец, и овчар, и дори медик на фронта.

Съществуват четири вида пудели – голям, среден, малък и той (играчка). Оригиналният пудел е големия, т.нар. кралски пудел. Той е и най-здрав от трите разновидности. Иначе и най-мъничкия пудел, колкото и да е смешен, носи качествата на големия си брат и се дресира много лесно, обича всякакви игри, и участва на състезания за послушание.

Цветовете на пудела са бял, кайсиев, сив и черен – без петна. Козината е къдрава и плътна – расте непрекъснато. Най-голямото й преимущество е, че не пада. Поддръжката за домашен любимец не е много трудна, но изисква редовни грижи. Подстригването е задължително на 3-4 месеца, а прическите са най-разнообразни. Като цяло пуделът е здраво куче и ако се гледа добре живее дълго. За да е във форма трябва да се пази от затлъстяване, да се храни правилно и да се движи достатъчно.

Независимо от размера си, пуделът е хармонично и елегантно куче, любопитно и наблюдателно същество, което винаги се радва на живота. За да се хареса на човека, той, като истински актьор през годините е променял външността и професиите си, но не е загубил ума, предаността и желанието си за работа.

Пуделът е изключително вярно куче. За него няма нищо по-важно и скъпоценно от неговите хора. Обожава децата, непрекъснато им ходи по петите, едновременно ги пази и се грижи за тях.

Имаше време, когато в България тази прекрасна порода се позабрави и претопи в неузнаваеми космати животинчета, но вече от няколко години у нас отново започнаха да се отглеждат и чистопородни пудели. Това е една от любимите породи на много кучкари в Европа. Колкото и да е красив, елегантен, благороден, очарователен и зашеметяващ, не външния вид, а прекрасния му характер е направил пуделът толкова любима порода. Той има невероятна способност да се приспособява и изключително остър ум. Безспорно това е най-добрия избор за куче компаньон.

Пуделът може да ви заблуди с външния си вид, но в него няма и капка разглезеност. Той може да бъде глезен, но не и досаден. Невероятно изобретателно куче. Ако сте решили да съжителствате с това превъзходно животно, не забравяйте, че той не е някой, на когото му е достатъчно да си лежи на канапето, той не е някой, на когото ще му е лесно да остава сам, той не е някой, на когото може да не му обръщате внимание – пуделът е равноправен член на семейството – за него не се грижите, с него съжителствате. Овчар, мореплавател, ловец, артист, пуделът е неповторим другар в живота.

В заключение ще разкажем няколко кратки и интересн истории, свързани с това невероятно куче пуделът.

В армията на Наполеон пуделът бил инвентаризиран като задължителна част от войсковото въоръжение на полка. Използвали се малки кучета, които, носени в специални чанти, били пускани да пренесат информация до щаба при нужда от лекар или подкрепления.

Най-прочутото военно куче се казва Мусташ (Мустаканчо), той е бил голям черен пудел и се е борил в няколко полка от войските на Наполеон. До днес името му е почетно вписано в списъка с бойците от гренадерския полк, който той спасил като ги предупредил навреме за засада, подготвена от австрийците. След това геройство, името му станало нарицателно за храброст, и дори било голяма гордост да те нарекат „Мусташ”.

По същото време във войската работел и Барбуш (Брадатко), който загубил крака си от удар със сабя. След войната той и стопанинът му, също останал инвалид, се препитавали като пътуващи артисти.

Прочутият златар от Ренесанса Биенвенуто Челини имал пудел за пазач. Той дори го довел да свидетелства веднъж в съда срещу крадец, който успял да отмъкне нещо. Кучето се хвърлило върху човека така, че той моментално признал.

You may also like...

13 Responses

 1. NINA says:

  ИМАМ ЧИСТОКРЪВЕН КРАЛСКИ ЖЕНСКИ ПУДЕЛ.
  КАК ДА Я НАУЧА ДА ХОДИ НА ЕДНО МЯСТО,КАТО НЕ ИСКА-ХОДИ КЪДЕТО СИ ПОИСКА.КАЗАХА МИ НА ЕДНО МЕСТО НА ТЕРАСАТА ДА СЛОЖА ПАМПЕРС И ДА СЕ УЧИ ТАМ ДА ХОДИ.МОЖЕБИ ЩЕ Е ДОБРЕ,НО ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИ, ЧЕ КАТО И СЕ ХОДИ ТРЯБВА ДА МЕ ПРЕДУПРЕДИ С КВИЧЕНЕ ЗА ДА Я ИЗВЕДА ,И ТАКА ПОСТЕПЕННО ДА СЕ НАУЧИ ДА ХОДИ САМО НАВЪН.НО ТЯ Е ОЩЕ МАЛКА И ХОДИ КЪДЕТО СИ ПОИСКА И КОГАТО СИ ПОИСКА,ОЩЕ НЕ СЕ Е НАУЧИЛА ДА СЕ ПООСТИСКА,И АЗ СЕ ВИЖДАМ В УЖАС
  А И СЕ НАХВЪРЛЯ ПОНЯКОГА ДА МЕ ХАПЕ .
  ДРУГ ПРОБЛЕМ , Е ЧЕ НЕМОГА ДА Я ОСТАВЯ САМА,САМО КАТО МЕ ВИДИ,ЧЕ СЕ ПРИГОТВЯМ ЗА РАБОТА И ЗАПОЧВА ДА СКИМТИ И КВИЧИ-СЪРЦЕ НЕ МИ ДАВА ДА Я ОСТАВЯ САМА-
  ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ КАКВО ДА ПРАВЯ.

 2. Светла says:

  Здравейте.От три месеца имам пудел.Но не знам какво мога да му давам да яде освен гранулирана храна.Има теми за всички други кучета но за пудел не.Ще ми помогнете ли.Благодаря

 3. Иван Стл says:

  Здрасти,
  Аз си отглеждам малко коли, средата на март ще стане на 3 месеца. Обикновено го храня с попарки – освен хляб му слагам яйце, кисело мляко, извара, сирене, пилешки бульон. Сухата храна я използвам по-рядко. Повече обича естествената храна, пробвай и ти. Не забравяй таблетките, съдържащи калций, фосфор и др. минерали. За дозата им се консултирай с ветеринар, иначе на моето му давам по половин таблетка на ден.
  Поздрави!

 4. Светла says:

  Благодаря за сьвета

 5. ива says:

  много харесвам пудели

 6. Мая says:

  Здравейте, търся среден пудел,а никъде немога да намеря.

 7. фифи says:

  аз пиша есе за пудели

 8. admin says:

  Здравей Фифи,
  Мога да ти помогна за есето като ти предложа следната книга за пудели:
  http://bestfellows.com/book-pudel/
  Сигурен съм, че ще ти е от полза.
  Иван

 9. Valentina says:

  imam pudel na 17 god.sno6ti polu4i epilepti4en udar,lekarkata kaza ,4e ima tumor v mozuka?Moje li pove4e informazia?

 10. admin says:

  Какви изследвания направи вашият ветеринар? Хубаво е да потърсите мнението и на друг специалист.

 11. rali says:

  Zdraveite! iskam da si kupq toi pudel /pudel igrachka/ na ang. > maltipoo no nikude ne moga da namerq ;s rovih se tolkova mnogo vav vseki vuzmojen sait i ne moga da otkriq edin maluk puhkav kafqv sladur koito da si imam… pomosht?

 12. пенка says:

  Здравейте моля за съвет мойто пуделче от 2 седмици дриска водно и повръща пяна.Обиколих всички вет. в града всички викат от стомахчето ще се оправи но той не се оправя.Принудих се да го лекувам с гентамицин 2 3 дни беше добре от днеска пак е зле кошмарът се повтаря. БОЖЕ ДАЙТЕ СЪВЕТ какво да правя та той е една душичка която ОБИЧА СТОПАНИНА СИ ПОВЕЧЕ ОТ СЕБЕ СИ . ОБОЖАВАМ ГО МОЛЯ ПОМОЩ

 13. admin says:

  Здравейте, когато моите кучета получат разстройство, храня ги с препечен до черно хляб, но това повръщане на пяна много ме озадачава. Да не би де е лапнало нещо твърде развалено или отровно? Опитайте с активен въглен. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 66