Полов живот на кучето

Женските кучета се разгонват два пъти в годината – по правило на пролет и на есен. При някои породи обаче, нехарактерни за нашите географски ширини, напр. коли, разгонването може и да не съвпадне с тези два сезона.

Кучетата стават полово зрели между 7 и 12-месечна възраст – зависи от породата, когато става първото разгонване. В някои случаи то може да стане по-рано, напр. на 6-месечна възраст, или да се забави дори до 18-месечна възраст. Препоръчва се първото разгонване да се пропусне и първото заплождане на женското куче да стане на второто или на третото разгонване. За целта трябва да се подбере здраво мъжко куче над 18-месечна възраст. Според моя опит най-добре е първото заплождане на женското куче да не става по-рано от навършването му на 2-годишна възраст, тъй като тогава напълно завършват растежът и развитието му.

Обикновено разгонването става два пъти годишно – през пролетта и есента, през 6 месеца (понякога през 5-8 месеца). Продължителността му е 14-21 дни. В този период женското куче променя поведението си. То става неспокойно, непослушно, често уринира (затова, ако го отглеждате в апартамент, трябва по-често да го изкарвате навън), половият му орган – вулвата, се уголемява и набъбва (може да увеличи обичайните си размери 2-3 пъти) и от него изтича секрет, примесен с кръв.

При честото си уриниране разгонената женска отделя характерни силно миришещи вещаства, наречени феромони, чрез които сигнализира на мъжките за състоянието си и готовността да се чифтосва. В този период стопаните на женски кучета трябва много да внимават питомките им да не бъдат покрити от случайни мъжкари и да се получи „генетично замърсяване” на породата.

Женската допуска да бъде покрита от мъжкия от 5-7 (според някои автори 8-9) до 11-12 ден от началото на разгонването. Това се изразява в желание за игра, умилкване и слагане пред мъжкия и явна готовност да бъде покрита, като отмества опашката си встрани. Ако подходящият момент още не е настъпил или вече е преминал, женската няма да позволи ласки на мъжкия, като може да се стигне до ръмжене или направо до бой между двете кучета.

По принцип едно оплождане е достатъчно, ако е извършено в точния момент. За по-сигурно се практикува повторно покриване след 24-48 часа. Желателно е при оплождането женското куче да бъде заведено при мъжкото, а не обратното, тъй като мъжкото може да се притесни. Хубаво е при оплождането кучетата да бъдат на спокойствие в широко оградено дворно място.

След изливането на семенната течност става заклещване между двете кучета, тъй като в мъжкия половият член има кост. Следва да се изчака 10-20 минути естественото разделяне на кучетата и е напълно погрешно това да се прави насилствено, тъй като може да доведе до сериозни наранявания на половите органи на животните.

Понякога може да не се постигне чифтосване с избраното куче. Причините за това са:
– неподходящ момент;
– несъответствие в ръста на двете кучета;
– липса на опит;
– превъзбуда;
– прекалено млади или стари животни;
– ако кучетата не се харесат и др.
Хубаво е в такива случаи да се потърси съвет от ветеринар за отстраняване на причините за неуспешното чифтосване.

Повечето специалисти-кинолози са на мнение, че максималната възраст за разплодна дейност при женските кучета е до 8 г., а при мъжките – до 9 г.

При написването на материала е използвана книгата на В. Денков и Я. Караджов „Знаете ли всичко за кучето”.

You may also like...

122 Responses

 1. admin says:

  Здравейте, най-добре се посъветвайте с ветеринар.

 2. *Magdalena says:

  Здравейте, имам куче вече на година и мисля че вече се е разгонвала ? Понеже е с по дълъг косъм и не знам кога е разгонена и кога не е ? Много искам да има кученца. :) Но…. не знам как да разбера. :(
  Не съм имала много кучета заради това искам съвет от вас :) Благодаря , предварително !

 3. Мариела says:

  Здравейте.Имам кученце на 7 месеца и сега е в менструация , бихте ли ми казали дали кучетата ги боли , защото преди беше много палава а сега само лежи и се притеснявам . Благодаря предварително !

 4. admin says:

  Здравейте, доколкото знам не ги боли, но ако искате се посъветвайте с ветеринар. Промяната в поведението е обичайна предвид състоянието й.

 5. Здравейте имам Джак ръсел женски.Първото разгонване беше на 01.01.2015г. сега след осем месеца е-22.08.2015 е второто и вече е 13 ден кръвта намаля та въпроса ми е ГОТОВАЛИ Е за оплождане или е рано на една година и шест месеца е 😀

 6. admin says:

  По-добре изчакайте, докато навърши 2 г.

 7. Ивелина says:

  Здравейте, имам мъжки мини пинчер на 10 месеца, мога ли да го пусна на женска и тя трябва ли да е опитна, след като той не е? Благодаря предварително :)

 8. admin says:

  Здравейте, най-добре изчакайте да навърши поне 1,5 г. Няма значение дали женската е опитна, инстинктът им си знае работата. Успех!

 9. katq ivanova says:

  Здравейте искам да попитам нормално ли е през бременността на куче да прокървява? имам мопс за втори път я заплождам но не си спомням през първия път дали кървеше

 10. admin says:

  Здравейте, при моите кучета, когато са били бременни, е нямало прокървяване. Най-добре се посъветвайте с ветеринар.

 11. Виолета says:

  Здравейте ! Много съм объркана и имам нужда от съвет.Имам женско куче кръстоска с каракачанка и немска черна овчарка.Искам да я кастрирам края на ноември тогава почти ще е навършила 6-я месец,но не знам дали рискувам да си повредя кучето понеже още расте.Един ветеринар ми казва кастрирай я,няма да има никакъв проблем с кучето,друг ми казва да я кастрирам чак на 1 година и 6 месеца.Моля ви кажете ми кога мога да си кастрирам кучето,за да избегна първото разгонване ! Ако я кастрирам сега края на ноември ще спре ли растежа и ? Аз дори не знам кога ще се разгони ! Първо куче ми е ! Имам повече опит с котки отколкото с кучета. Ако кастрирам кучето си в края на ноември дали е въжможно да я осакатя вътрешно и хормонално и да се спре да расте ? Кога се разгонват ? В момента е над 24 кг .На 7-ми ноември става на 6 месеца ! Не искам да имам кучета.Искам да избегна кучето ми да хване рак и тумори всякакви.Всеки доктор ми казва различно.И за храненето и ми говорят така ! Едни ми забраняват кокали да и давам и месо,други казват дава и и никаква суха храна.Много съм объркана ! Имам нужда от Вашата помощ по тези проблеми.Най-вече за кастрирането ! Искам кучето ми да стане голямо както трябва да е с размер за каракачанка и немска овчарка.Нейните си размери ! Помогнете ми ! Благодаря Ви предварително !

 12. admin says:

  Привет и на вас! Първото разгонване при кучетата е м/у 6-8ия месец. В приютите кастрират женските, когато са навършили поне 6 месеца. За първи път чувам, че след кастриране растежа спира, не знам, може и да е вярно. Затова, най-добре изчакайте 1,5 г., просто изтърпете първото й разгонване, трябва да я пазите от мъжкари м/у 9-15 ден.

  По отношение на храненето – на моите кучета им давам кокали, но избягвам тръбестите. А може ли куче без месо?! Давайте му и месо, но преди това го сварявайте, не само за да не се “овълчи”, но и да се убият евентуални паразити. Според мен сухата храна трябва да бъде добавка към основната, нищо не може да замени сготвеното. Вижте наши статии относно храненето.

  Това е засега от мен. Ако имате и др. въпроси, ще отговоря.
  Успех!

 13. Радостина says:

  Много искам да заплодя кучето ми , то е дългокосмест пинчер (женски) и се разгони за първи път . Но е на 6 месеца а аз много искам кученца . Вчепа го изведох и седнах до един човек с пинчер аз се заговорих и видях кучетата още не се бяха заклещили . Има ли опасност да забременее .

 14. admin says:

  Здравейте, щом не са се заклещили, няма опасност от нежелана бременност, тъй като при заклещването се извършва семеизпразването. За заплождане изчакайте да навърши поне 1,5 г., най-добре 2. Успех!

 15. Димитър says:

  Здравейте, имам женско куче, кръстоска от майка самоед и баща хъски. Много искам поколение от нея и самоед. Вече е на 3 г, и само веднъж като по малка я усетих че е разгонена по поведението и. Но сега когато настъпи във възраст добра за заплождане (след втората год.) , не мога да разбера кога е разгонена . Моля за съвет, как да разбера и могали с медикаменти да предизвикам това

 16. admin says:

  Кучетата се разгонват 2 пъти в годината – по правило пролет и есен. Тъй като вашето е кръстоска от северни породи, възможно е да не се разгонва в обичайното време и по-рядко (аз имам коли и при него е така). Използвайте “изкуственото” разгонване само в краен случай. Сега само я наблюдавайте и съм сигурен, че ще усетите точното време.
  Поздрави и успех!

 17. Leila says:

  Здравейте! Кучето ми е разгонено ,но мисля,че още е в началото .Предполагам ,че няма 5 дни.Днес го изпуснах на двора и когато се върна беше запъхтяно.Може да е било в къщата на съседите (те имат мъжко куче) .Въпросът ми е дали може да е забременяла?
  Забравих да спомена ,че тя е на 2 години и няколко месеца.Благодаря предварително!

 18. admin says:

  Здравейте! Разгонената женска обикновено допуска мъжкия от 7 до 12-15 ден от началото на разгонването. Освен това, за да забременее, трябва да е станало заклещване. Някой видял ли ги е?

 19. виктория says:

  Здравейте,искам да попитам следното нещо.Кучето ми е разгонено намаля и кървенето и за малко е излязла навън без да забележим.Намяерих я да си играе с едно куче но ми направи впечатление че от нея течеше прозрачна течност все едно урунираше въпроса ми е след акта тече ли нещо от кучетата или може просто да е превъзбудена?благодаря много

 20. admin says:

  Най-добре се посъветвайте с ветеринар. Ако е между 7-12 ден може и мъжкар да я е покрил.

 21. Nina says:

  Здравейте, имам женски кокер на 3,5 годинки. разгонва се нормално, но без разлика в поведението, а само забелязвам следите. 3 пъти я водих на различни мъжки кокери, но не дава, май я е страх от случващото се или аз не уцелвам момента. Бие ги и не дава, но си мести опашката и чака нещо. Сега взех и мъжки кокер, но временно живее на друго място, докато мине разгонването. Ако ги събера след време, дали мъжкия ще продължава да е опитва да я качва, ако тя не е разгонена вече. И дали да не направя кастрация на женското, ако продължава да не дава.

 22. От Русе сме и не можем да си намерим женска.Хъскито ни е на 3 години.Ако някой има желание да си пусне женската моля да ни се обади.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 2 =