Полов живот на кучето

Женските кучета се разгонват два пъти в годината – по правило на пролет и на есен. При някои породи обаче, нехарактерни за нашите географски ширини, напр. коли, разгонването може и да не съвпадне с тези два сезона.

Кучетата стават полово зрели между 7 и 12-месечна възраст – зависи от породата, когато става първото разгонване. В някои случаи то може да стане по-рано, напр. на 6-месечна възраст, или да се забави дори до 18-месечна възраст. Препоръчва се първото разгонване да се пропусне и първото заплождане на женското куче да стане на второто или на третото разгонване. За целта трябва да се подбере здраво мъжко куче над 18-месечна възраст. Според моя опит най-добре е първото заплождане на женското куче да не става по-рано от навършването му на 2-годишна възраст, тъй като тогава напълно завършват растежът и развитието му.

Обикновено разгонването става два пъти годишно – през пролетта и есента, през 6 месеца (понякога през 5-8 месеца). Продължителността му е 14-21 дни. В този период женското куче променя поведението си. То става неспокойно, непослушно, често уринира (затова, ако го отглеждате в апартамент, трябва по-често да го изкарвате навън), половият му орган – вулвата, се уголемява и набъбва (може да увеличи обичайните си размери 2-3 пъти) и от него изтича секрет, примесен с кръв.

При честото си уриниране разгонената женска отделя характерни силно миришещи вещаства, наречени феромони, чрез които сигнализира на мъжките за състоянието си и готовността да се чифтосва. В този период стопаните на женски кучета трябва много да внимават питомките им да не бъдат покрити от случайни мъжкари и да се получи „генетично замърсяване” на породата.

Женската допуска да бъде покрита от мъжкия от 5-7 (според някои автори 8-9) до 11-12 ден от началото на разгонването. Това се изразява в желание за игра, умилкване и слагане пред мъжкия и явна готовност да бъде покрита, като отмества опашката си встрани. Ако подходящият момент още не е настъпил или вече е преминал, женската няма да позволи ласки на мъжкия, като може да се стигне до ръмжене или направо до бой между двете кучета.

По принцип едно оплождане е достатъчно, ако е извършено в точния момент. За по-сигурно се практикува повторно покриване след 24-48 часа. Желателно е при оплождането женското куче да бъде заведено при мъжкото, а не обратното, тъй като мъжкото може да се притесни. Хубаво е при оплождането кучетата да бъдат на спокойствие в широко оградено дворно място.

След изливането на семенната течност става заклещване между двете кучета, тъй като в мъжкия половият член има кост. Следва да се изчака 10-20 минути естественото разделяне на кучетата и е напълно погрешно това да се прави насилствено, тъй като може да доведе до сериозни наранявания на половите органи на животните.

Понякога може да не се постигне чифтосване с избраното куче. Причините за това са:
– неподходящ момент;
– несъответствие в ръста на двете кучета;
– липса на опит;
– превъзбуда;
– прекалено млади или стари животни;
– ако кучетата не се харесат и др.
Хубаво е в такива случаи да се потърси съвет от ветеринар за отстраняване на причините за неуспешното чифтосване.

Повечето специалисти-кинолози са на мнение, че максималната възраст за разплодна дейност при женските кучета е до 8 г., а при мъжките – до 9 г.

При написването на материала е използвана книгата на В. Денков и Я. Караджов „Знаете ли всичко за кучето”.

108 мнения по „Полов живот на кучето

  1. Здравейте, най-добре се посъветвайте с ветеринар.

  2. Здравейте, имам куче вече на година и мисля че вече се е разгонвала ? Понеже е с по дълъг косъм и не знам кога е разгонена и кога не е ? Много искам да има кученца. :) Но…. не знам как да разбера. :(
    Не съм имала много кучета заради това искам съвет от вас :) Благодаря , предварително !

  3. Здравейте.Имам кученце на 7 месеца и сега е в менструация , бихте ли ми казали дали кучетата ги боли , защото преди беше много палава а сега само лежи и се притеснявам . Благодаря предварително !

  4. Здравейте, доколкото знам не ги боли, но ако искате се посъветвайте с ветеринар. Промяната в поведението е обичайна предвид състоянието й.

  5. Здравейте имам Джак ръсел женски.Първото разгонване беше на 01.01.2015г. сега след осем месеца е-22.08.2015 е второто и вече е 13 ден кръвта намаля та въпроса ми е ГОТОВАЛИ Е за оплождане или е рано на една година и шест месеца е 😀

  6. По-добре изчакайте, докато навърши 2 г.

  7. Здравейте, имам мъжки мини пинчер на 10 месеца, мога ли да го пусна на женска и тя трябва ли да е опитна, след като той не е? Благодаря предварително :)

  8. Здравейте, най-добре изчакайте да навърши поне 1,5 г. Няма значение дали женската е опитна, инстинктът им си знае работата. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *