Акита ину – общо за породата

Акита ину е японско ловно куче. Наиминованието си е получило от провинция Акита, разположена в северната част на остров Хонсю. Най-вероятно е тези кучета да са внесени от Азиатския континент.

Акита ину е много древна порода. В Япония са открити костни останки на примитивни шпицеобразни кучета, датирани на 2000 г. пр. н. е. Някои кинолози предполагат, че акита са наследници на северните лайки, в които е прелята кръв и на дог. Без съмнение не става дума за съвременните догове, а за древните догообразни кучета от типа на тибетския дог (тибетски мастиф.)

В Япония акита ину е много ценено куче при лов на големи животни, основно елени и мечки. Затова голямо внимание са обръщали на работните качества и много са ценили големия ръст, силата и ловкостта. За запазване и развитие на ловджийските и породни качества на акита още през 6-ти век в Япония били основани клубове на любителите на тези кучета и са съставени инструкции, в които е записано как трябва да се отглеждат, развъждат, обучават и използват. През 15-ти век са учредени племенните книги, в които се записвало името, произходът, окраската и други сведения за кучето.

Акита ину има най-древното родословие. С проникването на европейската цивилизация в Япония обаче престанали да водят тези племенни книги и са ги възобновили чак през 1928 г., когато отново е било основано обществото по ръководене на племенната работа с акита.

Акита ину станали известни на кучевъдите от Америка и Европа сравнително отскоро. В САЩ са внесени след втората световна война, а от Америка са попаднали и в други страни. В Европа напремер се появили едва през 1963 г. на международната изложба в Хановер, Германия. През 1964 г. FCI официално признава акита ину и утвърждава стандарта на породата. В последните години тези кучета започнали да се появяват и на големите изложби в Русия.

Акита ину е голямо куче. Височината в холката при мъжките е 64-70 см, а при женските е 58-64 см. Теглото е 38-50 кг. Кучето е с набито телосложение, с леко удължен формат на тялото, с уравновесено поведение и с лекота се поддава на дресировка. То е сдържано, с независим нрав и обича да тича само.

Космената покривка на акита се състои от недълъга горен и по-твърд слой и плътно и гъсто подкосмие. Окраската може да бъде всякаква, включително и тигрова, но преди всичко се среща сива, рижаво преминаващо към черно или бледо жълта с черна маска. Може да има бели петна на краката, гърдите, корема и края на опашката, но не и на главата.

Главата на акита е тежка, черепът е обемен с широко чело, в чиято среда минава добре изразена бразда. Преходът от челото към муцуната, стопът, е изразен, бузите са мускулести, муцуната е права, не е дълга, леко заострена. Устните са леко влажни, но плътно прилягащи. Ушите са неголеми, триъгълни, изправени, широки в основата. Очите са тъмни. Опашката е завита на пръстен, понякога като спирала, допира се до гърба или към бедрото.

По-рано, поради смелостта и безстрашито си, акита ину са ги използвали за лов на големи животни. Днес, освен за лов приложението им е разширено и тези кучета като пазачи и спътници при разходките. Най-добре е да се отглеждат на открито, а не в апартамент, освен ако не са им осигурени много разходки.

9 мнения по „Акита ину – общо за породата

  1. Лайките са хубави кучета!И много искам тати да ми купи!

  2. Искам да попитам колко струва мъжкия „Акита ину“ и от къде може да се поръча?

  3. Малко куче от тази порода струва около 600 лв. Препоръчвам Ви да потърсите от развъдник, куче не се купува от зоомагазин!

  4. Аз искам да попитам в България има ли развъдници, защото намерих обяви за такива кучета в София и Дупница, но не бяха точно такива каквито аз искам. И горе-долу колко е цената на бебе Акита Ину?

  5. Доставяте ли се кученца в чужбина?

  6. Все още не, но работим по въпроса това да стане възможно най-скоро.

  7. Здравейте любители на тази прекрастна порода! Горда собственичка съм на три прекрастни японски акити – чисто бялата Химера, оранжавата Казуми и тигровият мъж Кирей!
    Може да разгледате техни снимки в профила ми във фейсбук или пешете на petia.krusteva@abv.bg Интернет страницата е в процес на изработка, скоро ще излезе и регистрацията на развъдника! Поздрави от мен и моите кучета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

74 + = 76