Как двойка папагалчета спасява от депресия пострадал човек

Това е историята на Станислав Павлович Рогожников, руснак. Преди около 20 г. с него се случило нещастие – загубил единия си крак. Вследствие на това изпаднал в ужасна депресия. Успял да се избави от нея чрез двойка вълнисти папагалчета – синият се казвал Роза, женски, а мъжкият бил жълт и го кръстил Рома.

Станислав Рогожников развъждал вълнисти папагалчета 10 г. По едно време в дома му имало над сто от тия разноцветни птици. С течение на времето се запознал с развъдчици, при които развъждането им добило промишлени размери – броят им на година възлизал на хиляди, като се има предвид, че от момента на снасянето на яйцата до получаването на жизнеспособна птица минават около два месеца.

Впоследствие Рогожников разлюбил вълнистите папагалчета – стори ли му се много жестоки към малките си, ако не ги следиш като имат пиленца могат да ги накълват и така да ги осакатят или убият. Затова ги разпродал и решил да отглежда какаду. Какадуто е птица с добра душа. Това е добър и миролюбив папагал, само дето крещи много силно и дразнещо. Освен това само за една такава личност е нужна клетка, в която могат да влязат и да се чувстват нашироко пет вълнисти папагалчета. Какадуто му заемали цаля стая. Дори когато ги пускал да летят, не летели много. Сядали някъде и кълвели тапетите. След първото люпило приключил с папагалите какаду и си купил агапорнис, като с течение на времето броят им достигнал 38.

Папагалите агапорнис ги наричат още любовни птици или влюбени птици. Според Рогожников това са най-умните папагали. Те могат да отворят вратичката на клетката все едно не е била затваряна. Важното е един да излезе и пуска всички останали. Когато решат да се приберат, историята се повтаря – един отваря клетката и всички влизат. Нито вълнистите папагалчета, нито какаду са способни на такова нещо.

За жалост обаче папагалите агапорнис са много агресивни. Към птиците от своя вид се отнасят спокойно, но въобще не могат да понасят другите. Веднъж Станислав Рогожников пуснал един вълнист папагал да си полети на воля, един агапорнис се измъкнал от клетката си и убил вълнистия още във въздуха.

От всички споменати дотук папагали най-достъпни като цена и най-лесни за обучение са вълнистите папагалчета. Нашият герой е на мнение, че трябва да обичаме птиците. Често се случва така, че хората си купуват папагалче, а после започват да се дразнят от шума, който те предизвикват и гледат как да се отърват от него – или го продават или го подаряват, а не е хубаво за самата птица да минава от ръце в ръце. Съпругата на Станислав Рогожников шеговито споделя, че за целия им семеен живот не е чула толкова мили думи, колкото той говори на птиците си за един час.

You may also like...

1 Response

  1. yanabestfriend says:

    Здравейте(здравствуйте)аз искам да кажа,че имам двойка неразделки, които скоро ще имат дечица!Та да попитам дали може да им се дава варено яйце когато ще снасят, защото ме е страх да не започнат да кълват своите яйца!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 8 =