Златист (голдън) ретривър – история на породата

Златистият ретривър е удивително куче. Той е с уравновесен темперамент, нежен и ласкав към децата. В него не се забелязват никакви недостатъци. Колкото и хубави неща да кажете за него, все ще бъде малко – това просто е идеалният приятел за всички и за всеки.

Това е напълно надеждно куче. Може да го държите в кучешка колибка, но най-добре се чувства сред семейството, наслаждавайки се на топлината на камината. Златистите ретривъри са страстни апортировчици – за тях няма по-голяма радост от това да влязат в къщи с вестника на стопанина в устата си или по цял ден да разнасят из къщи и приятелски да връчват на всеки по някоя стара обувка. Често ги използват за водачи на слепи хора или за обслужващи кучета на хора с увреждания.

Произходът на златистия ретривър дълго време е бил забулен в тайна. Поради липса на достоверни факти цяло столетие съвсем сериозно се е разпространявала необикновена легенда. В нея се говори за лорд Туидмаут, който си купил руски овчарки и с тях е започнал развъждането на златистия ретривър.

Историята, разбира се е любопитна, но възниква въпросът – по какъв начин от тези овчарки са се получили сегашните ретривъри. Навярно лорд Туидмаут сам е съчинил тази легенда, за да запази в тайна развъждането на своя любимец. През 1959 г. г-жа Стоункс, президент на английския Клуб на златистите ретривъри открила, че развъждането на породата е започнала от 2 кучета – бледожълт гладкокосмест ретривър и женски туид уотър шпаньол. Бледожълтят гладкокосмест ретривър е потомък на нюфаундленд и сетер, а туид уотър шпаньолът (вероятно потомък на нюфаундленд и английско водно куче) – местна порода, развъждана в района на река Туид. В последствие при усъвършенстването на породата са били направени и други кръстоски – с туид уотър шпаньол и бледожълт кръвоследник, допринесли за неговия по-фин нюх и по-мощно тяло. Останалото е било дело на селекцията.

През 1913 г. породата била призната от английския Кенел клуб. В същото време златистият ретривър се ползвал с голям успех сред английските земевладелци. Именно лордовете-ловци са създали породата за собствени нужди и били напълно доволни от нея. Накратко казано, те просто изобретили породата златист ретривър, за която мечтали още през 17-ти век.

В наше време златистият ретривър е кокошката, снасяща златни яйца в рекламата. Много парфюмерийни фирми, компании, произвеждащи храна за кучета и даже автомобилният гигант „Пежо” използват в рекламата си неотразимото обаяние на неговата симпатична муцунка.

You may also like...

4 Responses

 1. Антония says:

  Здравейте,
  Молч ви кажете ми какво да правя.Кучето ми е златист годън.На 1 година и 3 месеца е.От известно време очичките му започнаха да се зачервяват.По-късно се появиха гурелите и отказваше да яде.Мина вече седмица.Апетитът му се оправи,но очичките са още червени.Извесно време беше отпаднал.Моля ви кажете ако някой знае нещо за това да ми пише.Също така отказа гранулираната храна.Започна да яде само консерви кучешка храна и хляб.Това е имейлът ми ако някой има възможност да ми пише.Благодаря предварително.Diacom@abv.bg

 2. Ева says:

  И аз имам голдън ретривърка на 1 година и 7 месеца.Прекрасни същества и верни приятели.А по въпроса с очичките с какво го водите.Може да е и от нашийника.Ако кучето се тегли затова може да се получава така.Въпреки че аз моята Дейзи я водя с нашийник но не се е получавало такова нещо.Опитайте с нагръдник. Ева 11г. Плевен

 3. stefan says:

  moito ku4e goldan retrivar na 2 godini i polvina

 4. polina says:

  Zdr imam golden ret trivar na 3 godinie zagubix go predi sedmica razgonena e smenixme mestoto a jivene ve4e jive v italia sedmica napravi i izbiaga ne e izlizala na mnogo mesta atrsime e postoiano no ne znam dali wte se pribere ako niakoi e izgubil ku4e bi li mi pomognal da nau4a pove4e za porodata i dali wte se varne 4ela sm kakvo li ne za porodata no ako niakoi e prepatili posle si go e nameril moliavi piwete mi blagodaria vi..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 + = 34