За бездомните кучета, псетата и помиярите

Преди няколко дни четох електронното издание на в-к „Труд” и ми направиха впечатление 4 статии. Впечатление е силно казано, по-скоро ми дадоха повод да напиша настоящия коментар. Статиите са:

Къде как се справят с помиярите
В Русе 135 ухапани, кучета нападат и колите
В Кърджали хапят и домашни, и улични
В Пловдив проблем са котките

Не мога да се примиря с журналистическия жаргон, широко разпространен из нашите медии, тъй като според мен печатните и електронните медиите трябва да спазват определени норми, една от които е да пишат на книжовен български език. В горепосочените статии бездомните кучета са наричани „псета” и „помияри”. На едно куче му е все едно дали ще бъде наречено псе, помияр или куче, но журналистите би трябвало да знаят, че една дума освен, че носи определено значение, тя създава и определено настроение. А медиите от всякакъв род са тези, които за жалост или за радост, определят нагласите и настроенията сред българското общество.

В горепосочените статии (забележете – четири статии в един брой и то по един и същ проблем) е описано как въпреки усилията на общините, в които има приюти и програми за кастрация и обезпаразитяване на бездомните кучета, броят на същите не намалява и те продължават да хапят хората. А много общини все още нямат нито приюти, нито програми за кастрация и обезпаразитяване. Въпросът е друг – навярно ако средствата се използваха точно по предназначение вече нямаше да има нито бездомни кучета, нито ухапани. Явно за отклонените средства не е удобно да се пише. По-удобно и лесно е да се настрои обществото срещу бездомните кучета, а в третата статия го настройват и срещу домашните – „В Кърджали хапят и домашни, и улични”, или може би срещу техните собственици.

Отвсякъде ни заливат с истории за нахапани хора от бездомни кучета или косвено пострадали, вследствие на ухапвания от кърлежи, пренесени от бездомни кучета. Със сигурност има такива. Но аз, пък и не само аз мога да ви дам много повече примери, в които бездомни кучета се отнасят добре към деца и възрастни, децата ги хранят и галят, т. е. у тях се възпитава благородство, загриженост, състрадание и други положителни качества – няма нервничене, няма агресия, няма пострадали. За жалост за такива истории не се пише, защото добрата новина не е новина.

Ще се повторя, уважаеми журналисти, но въпросът е друг – ако не се отклоняваха средства, щеше да има:
– приюти за бездомни животни (вкл. и котки, както е посочено в статият „В Пловдив проблем са котките”) и този проблем би бил намален значително, а за 19-те години преход навярно би изчезнал;
– средства за кастрация и обезпаразитяване (и следователно няма да има деца и възрастни, пострадали от кучешка и котешка тения и др. подобни);
– зелените площи редовно щях да се пръскат редовно против бълхи и кърлежи и нямаше да има пострадали и от тези външни паразити;
– средства за много други хубави неща.

Вероятно всеки един от нас трябва да внимава какво купува и как го използва, какво чете и как го чете, за да не бъде манипулиран и други хора да му казват какво да мисли, дали мисленето му е „правилно”.

You may also like...

14 Responses

 1. radche says:

  Haresa mi. Statiqta e dobre napisana i otrazqwa humanno i bezpristrastno edin problem, kojto se nuzdae ot glednata tochka i na nashite sybratq samo na edno stypalo i samo w intelektualno otnoshenie po-nisko ot nas.

 2. Maria says:

  Pravilno, spodelyam mnenieto na avtora

 3. Гаро says:

  В Пловдив няма проблеми! -малките котенца ги изяжйдат голямата популация белки в града,а белки се вьдят в запустели места!Гордост е -нямяме бездомни псета-избиха ги от преди 15 годинди до едно!-се хвали известен наш кинолог в местно тв предаване!!!!бездушието е на мода-зомбирал град !

 4. Nikolai says:

  Ами хубаво си писал за кучетата и котките,ама нали знаеш керванът си върви…..
  Ей човече,НИЕ ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!

 5. nane says:

  Винаги с това ли ще се оправдаваме, че живеем в Бьлгария. Айде стига де

 6. Ваня says:

  Здравейте, пиша ви, защото ме въ лнува тази тема . Аз само миналото лято прибрах в двора на нашата къща 2 захвърлени кученца. На улицата пред нас има още 2 – един красавец – санбернар и една Рошка превъзходна. Но пак наскоро захвърлиха още едно дребно. Пред офиса ни има 4, които също храним там задружно всички. И като ги гледам в снеговете и студовете как се чудят къде да се сврат на топло и ми се къса сърцето. Това за “помиярите” е гадна долна журналистическа помия, не знам дали ако ги запитаме тях те ще се определят към някоя човешка порода?! Но че някой здравата е крал и отклонявал средства – със сигурност е истина. И още друг някой не си дава сметка – а то е елементарно да се замислят – че като нарушат баланса с видовете – ще има да се чудят как да спасят дечицата по градинките от плъховете. Нито кучето, нито котката са животни, които могат да оцелеят без човека. Но човекът си е все още ограничено създание, което се мисли за вечно и единствено, затова не го е еня за най-древните си приятели.

 7. Ваня says:

  Забравих да ви кажа, че като прибрах двечките и сега съм с 6.А вкъщи живеят още 3 котки – едната беше с увредено оченце от палави ръчички на дечица, а другата – подпалена от други подрастващи с изпити мозъци ислепи родители. За котето Пламена пише и в други форуми, взех я от клиниката ни, където сме регистрирани с всички животинки. Но като чуя вой на журналисти срещу котета и кучета и ми идва да грабна цялата си компания и да им ги заведа да ми обяснят докога ще продължават човеците със зверствата и престъпленията си срещу другите божи същества.

 8. Мила says:

  Тази сутрин мама ме стресна по телефона:”Дъще, тази нощ ни сполетя голяма беда. Нещо е прегризало гръкляните на 19-те пилета, които имах, какво да правя, как да си спася кокошките?
  На близо има белка, а как да се спасим от нея?”
  Аз зная за белката, че не прави пакост само в двора на хората, в чийто дом лагерува – това е. Какво ще ме посъветвате по въпроса?

 9. Людмила Нанева says:

  Във Варна в района на цветния квартал има едно куче което е приятел на вси4ки деца.Не е опасно и никого не е хапало.Но разбиеа се както навсиякъде така и тук има хора които са йалки по душа и успяват да наранят крехките души на децата.Комшия цивущ на ул;Подвис бл 30 вх Д ет 2 ап.20 на име Андреан иска да убие това куче.Той го е бил и удрял с пръчка.Нормално е кучето като го види да го лае…но подчертавам дълбоко , че никога не е бил хапан от него.Сега нашето куче за6тото то е на блока и много хора се грижат за него го няма.Моля помогнете да си варнем кучето.

 10. Мани says:

  Относно бездомните кучета;за да станат бездомни са виновни някой безхайни хора,който ги изхвърлят без капка жал,без да помислят за последсвията.Защото за да стане едно куче зло и да почне да хапе,то явно е пребивано от бой !
  На 23.07. тази година брат ми и майка ми намериха едно кученце,предполагам на около годинка или повече и го доведаха във къщи,то горкото явно як бой е яло,защото го е страх от всичко ,да посегнеш с ръка да го погалиш заляга на земята и започва да трепери цялото,ако види да държиш нешо във ръката,пак трепери,та дори и от нашийник трепери……просто нямам думи!

 11. kenan says:

  tezi jurnalisti sa bes sivest anti covecni sistestva dosli ot dilbinite ot ada vsicki tezi koito precinavat bolka,stradanie na vsicki jivotni sa izrodi koito zaslojavat samo edno smirt .Gospoda iskam davi pripomna vsicki jivotni sa sisdadeni ot velikie BOG ane ot vas nistojestva

 12. калин says:

  искам имел или телефон на агенчия или клиника която да вземе котките и кучитата които са прет блока и да ги обеспаразити защото имам малко дете на 2 годинки и ме истах открлежи и да не го нахапят знам че не трабва да се расправям сам с тях нито да ги тровя но за безопосноста на детето сам готов на сичко варна кв Владиславо бл 406 в 8
  зад травопоста имат и направена къщичка от една искофяла бабичка която вика че само котките са неини а другите 6 кучта и прече ли

 13. admin says:

  Потърси общинския приемник за бездомни животни (кучкарника). Можеш да им намериш координатите или от сайта на община Варна или направо от гугъл.

 14. chrisy says:

  Хора, първо си възпитайте децата, после обвинявайте Помиярите!!!!!! Не знам кой е пимиар, аз сред хората виждам повече ПОМИЯРИ, отколското сред животните. Всеки, които се оплаква от миризмите вижте първо как миришити вие и научете децата си на млако уважение и възпитание. Мисля, че те са по-агресивните индивиди в обществото от животните. Аз лично съм свидетел на агресия от дете към куче, от колкото обратното. Така, че родители вместо да си пиете питието помислете за възпитанието на вашите …………..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 + = 50