Ангорска котка (турска ангора) – описание

Ушите на ангорската котка са за заострени и широки в основата. Гъсто окосмени и “кичести”, характерните уши подчертават триъгълната форма на чаровната муцуна.

Тялото на ангорската котка е стройно и гъвкаво, с издължена линия и с леко повдигната задница. Тя се отличава с нежна костна система.

Крайниците на ангорската котка са фини и издължени, като предните са по-дълги. Компактните лапи имат характерни кичурчета козина между пръстите.

Опашката на ангорската котка е плътна и украсена с гъсти косми. Завършваща с остра “метличка” и носена с финес, тя често е завита върху гърба на животното.

Очите на ангорската котка имат характерна бадемовидна форма и чудесно оцветяване. Най-често сред екземплярите се срещат бледосини, оранжеви и зелени очи, но не са изключение и други нюанси. Могат да бъдат и различен цвят.

Шия: За разлика от персийските котки, шията на ангорската котка е тънка. Фина и елегантна, тя е обвита от характерна лека пухена “яка”.

Коприненият тоалет на ангорската котка е много впечатляващ. По тялото козината се състои от твърде фини и доста по-дълги от останалите косми – те започват от нивата на якичката към бутовете, до под корема.

Цветовите варианти са много, ето пример за отразяване:
TUA w 61 – ангорка бяла със сини очи
TUA w 63 – ангорка бяла с различен цвят очи
TUA d 25 62 – ангорска червена ивичеста таби с оранжеви очи

Материалът е любезно предоставен от Фелиноложкото дружество – Пловдив

You may also like...

4 Responses

 1. STEN LEON says:

  Турска Ангора
  Търся котараче от тази порода! Ще бъде гледано с огромно внимание и грижовност! Ако имате представа дали някои подарява ще Ви бъда благодарен за информацията.

 2. Ivanov says:

  Търся ангорска котка/женска/в шарена окраска-бяло,кафяво,черно

 3. Ivanov says:

  Ако имате информация ще съм Ви благодарен

 4. vanesa says:

  mnogo sladki i hubavi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 65