Ако имате котка у вас, добре е да се спазват следните правила

Навярно котката е най-загадъчното домашно животно. Тя живее съвместно с човека хилядолетия наред и въпреки това е запазила очарователния див нрав на малка пантера.

Общуването с котките ни доставя немалко радост. Те са самостоятелни и независими животни и същевременно са ласкави и привързани към нас. Котките са умни създания и характерът им е пълен с тайни и загазки. Този, който не е отглеждал котка, му е трудно да си представи колко тайнствена красота има в нея, колко са изящни и гъвкави движенията й, колко е очарователен погледът й и колко е успокояващо мелодичното й мъркане.

Освен тона не е нужно да отделяте много време и внимание при отглеждането на котка в условията на града. Тя е чистоплътна, внимателна и предана и не се нуждае от много храна. Без да причинява особени грижи, котката живее заедно с човека и понякога остава единствената нишка, която все още ни свързва с природата.

За да бъде всичко наред с вашия питомец, добре е да се спазват следните правила:

1. Бременните котки е по-добре да се хранят по-често, но да им се дават по-малки порции.

2. Ако не искате да отглеждате малки котенца или няма на кого да давате новородените, най-добре стерилизирайте котката си.

3. Бъдете внимателни с цветята! Котката може да се отрови от жасминовия първоцвет (примула), мушкатото, различните папрати, зюмбюли, камбанки и минзухари.

4. Ако имате прозорец, в който котката ви може да заседне, никога не го оставяйте дори и малко отворен, когато излизате от къщи.

5. След 5-6та седмица от живота си, малките котенцата трябва да бъдат колкото се може по-често на открито.

6. Затворете всички процепи и пролуки у дома си, в които може да заседнат малките котенца.

7. Отстранете всички външни електрически кабели, тъй като котктите много обичат да си играят с тях.

8. Сложете у вас т. нар. „котешко дърво” – това е специално приспособление, на което котката спокойно ще се грижи за ноктите, без да ви повреди мебелите.

9. Играчките не трябва да имат остри ъгли или малки откопчаващи се копчета, за да не се нарани котенцето или да не глътне малкия предмет.

10. Всички химични препарати трябва да са на сигурно и недостъпно място, заключени.

11. Затваряйте здраво всички шкафове, за да не си вмъкне някое коте и да направи голям безпорядък.

12. Не позволявайте на котенцата да се катерят по дърветата много нависоко, тъй като това може да бъде много опасно за тях.

13. Дълбоките съдове с вода също представляват опасност за котенцата – някой любопитен малчуган може да падне и даже да е удави.

14. Ако котката иска да излезе на балкона или в градината, то трябва да има опъната специална мрежа.

15. Ако котенцето не иска да яде, трябва отначало да го храните от ръка.

16. Ако имате породиста котка, не допускайте да има котенца повече от два пъти в годината или не повече от три котила за две години.

17. Не оставяйте без надзор включени котлони и печки, ако у дома си имате малки несъобразителни и немирни котета.

You may also like...

11 Responses

 1. Eleonora says:

  Да попитам колко често трябва да давам хапче за вътрешни паразити като имам впредвид, че котето сега е на 3м и вчера му дадох за първи път. Впрочем дадох му половинката на половин хапче. Тази сутрин изака някъкви гтънки сивкави глисти навити като пружина. Предварително благодаря

 2. галина says:

  Ако има глисти дай му половинка от хапчето и след седмица другата половина.Но все пак питай във ветиринарната аптека,има различни хапчета за вътрешни паразити.Аз на моята котка и давам на три месеца по две,но тя е 5-6 кг. това също има значение.

 3. Надя says:

  здравейте, котето ми не е ваксинирано а вече е на година проблем ли ще е ако я ваксинирам за първи път на тази възраст

 4. sga says:

  Надя: здрасти, не съм специалист, но мисля, че не е проблем – поне за нашите котки ветеринарят не каза, че е проблем. само не чакай още много, че белите нали знаеш – понякога стават бързо. успех!!

 5. gloria says:

  MOLQ VI,DAITE MI SAVET ,KOTARAKA MI UJASNO SE SKUBE,CQLATA KU6TA E V KOSMI,IMA LI NA4IN KAK DA SE SPRE TOVA?

 6. poly says:

  Здравейте, наскоро доведохме ново малко котенце у дома, а вече имаме друга котка(която е на 6 години). За момента голямата котка е видимо раздразнена(дори и към нас). Ръмжи на малкото котенце…имате ли идея дали това е някаква първоначална реакция на по-голямата котка, или така ще бъде по принцип?

 7. михи says:

  Здравейте, от скоро по-точно 4 месеца имам малки котенца, две женски котенца, който от последните дни са много агресивни както към мен така и една към друга … Едната от тях мирише лошо и аз не знам защо , дайте ми съвет много съм притеснена ?? :(( . . .

 8. Радина says:

  Сега започваме с Глория-котката ти с къс,дълъг или среден косъм е?Ако е с дълъг я реши поне 3-4пъти седмично.Ако е със среден косъм е достатъчно да полагаш грижи за козината и към 2най много3 пъти седмично.За късокосместа котка е достатъчно и по 3 пъти месечно.Реши я с метален гребен или четка,защото мъртвите(паднали)косми се поглъщат от нея когато се мие и в стомаха се образуват топки косми.Ако имаш притеснения се посъветвай с ветеринар.Може би трябва да пускаш по-често прахосмукачка или да чистиш ако е нужно.Поинтересувай се и за качеството на шампоана с който я миеш.
  Здравей Поли!
  Да дооведеш малко коте при условие че вече имаш котка е предизвикателство и за котките и за самата теб.Нормално е котката да напада-може да е от ревност или раздразнение,причинено от новия член на семейството.Ако са от един пол това увеличава сложността на проблема.Първо ги хранете заедно като преградата между тях двете бъде врата.Първо сложете храната на голямата,после на малката котка.Обръщайте им еднакво внимание,играйте с тях докато са заедно и когато забележите че се заформя конфликт прекратете играта.След месец,два хранене по горепосочения начин ги сложете да се хранят в една стая,но наблюдавайте за агресия.Отново първо сложете храната на голямата котка.Знайте че те усещат енергията ви.Проявете търпение.Не очаквайте скоро да започнат да се пощят,но трябва да спрете нападенията,защото голямата котка може да убие малкото.Трябва да покажете на 6год.писана че тя командва.
  Сега към теб Михи.
  Котето което мирише лошо трябва да бъде заведено на ветеринар.Може здравословен проблем да е причината.Съветите ми горе към Поли може да помогнат в случая.
  Пожелавам ви успех и се надявам да съм била полезна!

 9. Мая says:

  Здравейте ! Моето котенце е на 4 месеца и все още ме хапе и драска . Дайте ми съвет как да го отуча от този лош начин на игра и да не се качва на масата .

 10. Ники says:

  Здравейте,имам коте на около 4 месеца, калля и се дави.2пъти вече и е правено вътрешно обезпаразитяване, притеснявам се да не е нещо сериозно.Котето не е породисто,къс косъм(ако има значение) храни се с котешка храна, нещо като желе и заешко.Чудеш се дали не е от храната,но искам да чуя мнения на други хора.Благодаря ви предварително.

 11. admin says:

  Сменете храната, напр. суха, и се посъветвайте с ветеринар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =